250+ TOP MCQs on Computer Networks Basics Pdf and Answers

Computer Networks Multiple Choice Questions on “Basics”.

1. When collection of various computers seems a single coherent system to its client, then it is called _________
a) computer network
b) distributed system
c) networking system
d) mail system

Answer: b
Clarification: A Computer network is defined as a collection of interconnected computers which uses a single technology for connection.
A distributed system is also the same as computer network but the main difference is that the whole collection of computers appears to its users as a single coherent system.
Example:- World wide web

2. Two devices are in network if __________
a) a process in one device is able to exchange information with a process in another device
b) a process is running on both devices
c) PIDs of the processes running of different devices are same
d) a process is active and another is inactive

Answer: a
Clarification: A computer network, or data network, is a digital telecommunications network which allows nodes to share resources. In computer networks, computing devices exchange data with each other using connections between nodes. The nodes have certain processes which enable them to share a specific type of data using a distinct protocol.

3. Which of the following computer networks is built on the top of another network?
a) prior network
b) chief network
c) prime network
d) overlay network

Answer: d
Clarification: An overlay network is a computer network that is built on top of another network. Some examples of an overlay network are Virtual Private Networks (VPN) and Peer-to-Peer Networks (P2P).

4. In computer network nodes are _________
a) the computer that originates the data
b) the computer that routes the data
c) the computer that terminates the data
d) all of the mentioned

Answer: d
Clarification: In a computer network, a node can be anything that is capable of sending data or receiving data or even routing the data to its destination. Routers, Computers and Smartphones are some examples of network nodes.

5. Communication channel is shared by all the machines on the network in ________
a) broadcast network
b) unicast network
c) multicast network
d) anycast network

Answer: a
Clarification: In a broadcast network, information is sent to all stations in a network whereas in a multicast network the data or information is sent to a group of stations in the network. In unicast network, information is sent to only one specific station. The broadcast address of the network is the last assigned address of the network.

6. Bluetooth is an example of __________
a) personal area network
b) local area network
c) virtual private network
d) wide area network

Answer: a
Clarification: Bluetooth is a wireless technology used to create a wireless personal area network for data transfer up to a distance of 10 meters. It operates on 2.45 GHz frequency band for transmission.

7. A __________ is a device that forwards packets between networks by processing the routing information included in the packet.
a) bridge
b) firewall
c) router
d) hub

Answer: c
Clarification: A router is a networking device that forwards data packets between computer networks. Routers perform the traffic directing functions on the Internet. They make use of routing protocols like RIP to find the cheapest path to the destination.

8. A list of protocols used by a system, one protocol per layer, is called ________
a) protocol architecture
b) protocol stack
c) protocol suite
d) protocol system

Answer: b
Clarification: A protocol stack refers to a group of protocols that are running concurrently that are employed for the implementation of network protocol suite. Each layer in the network model has to use one specific protocol from the protocol stack.

9. Network congestion occurs _________
a) in case of traffic overloading
b) when a system terminates
c) when connection between two nodes terminates
d) in case of transfer failure

Answer: a
Clarification: Network congestion occurs when traffic in the network is more than the network could handle. To avoid network congestion, the network management uses various open-loop and closed-loop congestion control techniques.

10. Which of the following networks extends a private network across public networks?
a) local area network
b) virtual private network
c) enterprise private network
d) storage area network

Answer: b
Clarification: A virtual private network extends a private network across a public network, and enables users to send and receive data across shared or public networks as if their computing devices were directly connected to the private network.VPN provides enhanced security and online anonymity to users on the internet. It is also used to unblock websites which are unavailable in certain regions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.