250+ TOP MCQs on Control Statements – 1 and Answers

Java MCQs on control statements of Java Programming Language.

1. Which of these selection statements test only for equality?
a) if
b) switch
c) if & switch
d) none of the mentioned

Answer: b
Clarification: Switch statements checks for equality between the controlling variable and its constant cases.

2. Which of these are selection statements in Java?
a) if()
b) for()
c) continue
d) break

Answer: a
Clarification: Continue and break are jump statements, and for is a looping statement.

3. Which of the following loops will execute the body of loop even when condition controlling the loop is initially false?
a) do-while
b) while
c) for
d) none of the mentioned

Answer: a
Clarification: None.

4. Which of these jump statements can skip processing the remainder of the code in its body for a particular iteration?
a) break
b) return
c) exit
d) continue

Answer: d
Clarification: None.

5. Which of this statement is incorrect?
a) switch statement is more efficient than a set of nested ifs
b) two case constants in the same switch can have identical values
c) switch statement can only test for equality, whereas if statement can evaluate any type of boolean expression
d) it is possible to create a nested switch statements

Answer: b
Clarification: No two case constants in the same switch can have identical values.

6. What will be the output of the following Java program?

  1.     class selection_statements 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[])
  4.         {
  5.             int var1 = 5; 
  6.             int var2 = 6;
  7.             if ((var2 = 1) == var1)
  8.                 System.out.print(var2);
  9.             else 
  10.                 System.out.print(++var2);
  11.         } 
  12.     }

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: b
Clarification: var2 is initialised to 1. The conditional statement returns false and the else part gets executed.
output:

$ javac selection_statements.java
$ java selection_statements
2

7. What will be the output of the following Java program?

  1.     class comma_operator 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {    
  5.              int sum = 0;
  6.              for (int i = 0, j = 0; i < 5 & j < 5; ++i, j = i + 1)
  7.                  sum += i;
  8.  	     System.out.println(sum);
  9.         } 
  10.     }

a) 5
b) 6
c) 14
d) compilation error

Answer: b
Clarification: Using comma operator, we can include more than one statement in the initialization and iteration portion of the for loop. Therefore both ++i and j = i + 1 is executed i gets the value – 0,1,2,3,4 & j gets the values -0,1,2,3,4,5.
output:

$ javac comma_operator.java
$ java comma_operator
6

8. What will be the output of the following Java program?

  1.     class jump_statments 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {        
  5.              int x = 2;
  6.              int y = 0;
  7.              for ( ; y < 10; ++y) 
  8.              {
  9.                  if (y % x == 0) 
  10.                      continue;  
  11.                  else if (y == 8)
  12.                       break;
  13.                  else
  14.                     System.out.print(y + " ");
  15.              }
  16.         } 
  17.     }

a) 1 3 5 7
b) 2 4 6 8
c) 1 3 5 7 9
d) 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Answer: c
Clarification: Whenever y is divisible by x remainder body of loop is skipped by continue statement, therefore if condition y == 8 is never true as when y is 8, remainder body of loop is skipped by continue statements of first if. Control comes to print statement only in cases when y is odd.
output:

$ javac jump_statments.java
$ java jump_statments
1 3 5 7 9

9. What will be the output of the following Java program?

  1. class Output 
  2. {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {    
  5.            final int a=10,b=20;
  6.           while(a<b)
  7.           {
  8.  
  9.           System.out.println("Hello");
  10.           }
  11.           System.out.println("World");
  12.  
  13.         } 
  14. }

a) Hello
b) run time error
c) Hello world
d) compile time error

  250+ TOP MCQs on Core Java API Packages and Answers

Answer: d
Clarification: Every final variable is compile time constant.

10. What will be the output of the following Java program?

  1.     class Output 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {    
  5.              int a = 5;
  6.              int b = 10;
  7.              first: 
  8.              {
  9.                 second: 
  10.                 {
  11.                    third: 
  12.                    { 
  13.                        if (a ==  b >> 1)
  14.                            break second;
  15.                    }
  16.                    System.out.println(a);
  17.                 }
  18.                 System.out.println(b);
  19.              }
  20.         } 
  21.     }

a) 5 10
b) 10 5
c) 5
d) 10

Answer: d
Clarification: b >> 1 in if returns 5 which is equal to a i:e 5, therefore body of if is executed and block second is exited. Control goes to end of the block second executing the last print statement, printing 10.
output:

$ javac Output.java
$ java Output
10

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top