250+ TOP MCQs on Conversion from Cartesian, Cylindrical and Spherical Coordinates and Answers

Linear Algebra Multiple Choice Questions on “Conversion from Cartesian, Cylindrical and Spherical Coordinates”.

1. Convert Cartesian coordinates (2, 6, 9) to Cylindrical and Spherical Coordinates.
a) (6.32, 71.565., 6.32) and (11, 71.565., 35.097)
b) (6.32, 71.565., 9) and (6.32, 71.565., 35.097)
c) (6.32, 71.565., 6.32) and (6.32, 35.097., 71.565)
d) (6.32, 71.565., 9) and (11, 35.097., 71.565)
Answer: d
Explanation: The Cylindrical coordinates is of the form ( ρ, φ, z) where (ρ=sqrt{x^2+y^2} ) and ( φ=tan^{-1}⁡(frac{y}{x}) ) and z=z where (x, y, z) is the Cartesian coordinates. The Spherical coordinates is of the form (r, θ, φ) where (r=sqrt{(a^2+b^2 +c^2 )}, , θ = tan^{-1}⁡(frac{sqrt{x^2+y^2}}{z}) ) and ( φ=tan^{-1}⁡(frac{y}{x})). Now, substituting the values for x as 2, y as 6 and z as 9, we get the answer as (6.32, 71.565., 9) and (11, 35.097., 71.565.).

2. Convert the (10, 90, 60) coordinates to Cartesian coordinates which are in Spherical coordinates.
a) (5, 8.66, 10)
b) (5, 8.66, 0)
c) (10, 5, 8.66)
d) (0, 5, 8.66)
Answer: b
Explanation: The Spherical coordinates is of the form (r, θ, φ) and Cartesian coordinates is of the form (x, y, z) where x = r sin⁡θ cos⁡ϕ and y = rsin⁡θ sin⁡ϕ and z=rcos⁡θ. Now, substituting the values for r as 10, θ as 90, and φ as 60, substituting the values we get
x = 10 sin90 cos60 = 5
y = 10 sin90 sin60 = 8.66
z = 10 cos90 = 0.

3. Let there be a vector X = yz2 ax + zx2 ay + xy2 az. Find X at P(3,6,9) in cylindrical coordinates.
a) 100 ax – 398 ay + 108 az
b) 103 ax – 401 ay + 109 az
c) 105 ax – 393 ay + 105 az
d) 95 ax – 395 ay + 100 az

Answer: a
Explanation: The formula for converting a vector from Cartesian coordinates to Cylindrical coordinates is (begin{bmatrix}
Xrho\
Xφ\
Xx\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
cos⁡φ & sin⁡φ & 0\
-sin⁡φ & cos⁡φ & 0\
0 & 0 & 1\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
Xx\
Xy\
Xz\
end{bmatrix} )
Substituting the column matrix in right hand side by the given the vector, and solving the matrix we get a vector in cylindrical coordinates. Now change the point P which is in Cartesian coordinates to Cylindrical coordinates. Now, we should substitute the point P in X thus finding the value of X at P. Hence we get the value 100 ax – 398 ay + 108 az.

4. Convert the vector P to Cartesian coordinates where P = r ar + cos⁡θ aφ.
a) (frac{1}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} [(frac{x}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}-frac{xyz}{sqrt{x^2+y^2 }})az + (frac{y}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}+frac{xyz}{sqrt{x^2+y^2}})ay+ frac{z}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} ax] )
b) (frac{1}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} [(frac{x}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}-frac{yz}{sqrt{x^2+y^2 }})ax + (frac{y}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}+frac{xz}{sqrt{x^2+y^2}})ay+ frac{z}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} az] )
c) (frac{1}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} [(frac{x}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}-frac{y}{sqrt{x^2+y^2 }})ax + (frac{y}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}+frac{z}{sqrt{x^2+y^2}})ay+ frac{z}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} az] )
d) (frac{1}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} [(frac{x}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}-frac{y}{sqrt{x^2+y^2 }})ax + (frac{y}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}+frac{x}{sqrt{x^2+y^2}})ay+ frac{z}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} az] )
Answer: b
Explanation: The formula to convert any vector from Spherical coordinates to Cartesian coordinates is given by (begin{bmatrix}
Px\
Py\
Pz\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
sintheta cos⁡φ & costheta cos⁡φ & -sinφ\
sintheta sin⁡φ & cos⁡theta sinφ & cosφ\
costheta & -sintheta & 0\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
r\
0\
costheta\
end{bmatrix} )
after substituting the values of the vector. Now, solving the matrix we get the answer
(frac{1}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} [(frac{x}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}-frac{yz}{sqrt{x^2+y^2 }})ax + (frac{y}{sqrt{x^2+y^2+z^2}}+frac{xz}{sqrt{x^2+y^2}})ay+ frac{z}{sqrt{x^2+y^2+z^2}} az] ).

5. Find the distance between two points A(5,60.,0) and B(10,90.,0) where the points are given in Cylindrical coordinates.
a) 4.19 units
b) 5.19 units
c) 6.19 units
d) 7.19 units
Answer: c
Explanation: First convert each point which is in cylindrical coordinates to Cartesian coordinates. Now using the formula, distance ( = sqrt{(x-x’)^2+(y-y’)^2 +(z-z’)^2} ), and substituting the values of x, y, and z in it, we get the required answer as 6.19 units. This sum can also be solved using a direct formula to find distance using two points in Cylindrical coordinates.

  250+ TOP MCQs on Indeterminate Forms and Answers

6. What is the value of az . ar?
a) 1
b) cos⁡θ
c) sin⁡θ
d) 0
Answer: b
Explanation: We first convert ar to Cartesian coordinates. Substituting the values in the formula,
(begin{bmatrix}
Px\
Py\
Pz\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
sintheta cos⁡φ & costheta cos⁡φ & -sinφ\
sintheta sin⁡φ & cos⁡theta sinφ & cosφ\
costheta & -sintheta & 0\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
1\
0\
0\
end{bmatrix} ), we get cos⁡θ.

7. Convert U = xyz + y + xz into Cylindrical coordinates.
a) zρ3sin⁡φ cos⁡φ + ρsin⁡φ + zρcos⁡φ
b) zρ2sin⁡φ cos⁡φ + ρsin⁡φ + zρcos⁡φ
c) zρ3sin⁡φ cos⁡φ + ρ2sin⁡φ + zρcos⁡φ
d) zρ2sin⁡φ cos⁡φ + ρ2sin⁡φ + zρcos⁡φ
Answer: b
Explanation: x=ρcos⁡φ, y=ρsin⁡φ and z=z. Using this formula we should substitute the values for x and y and change it to Cylindrical coordinates.
U = xyz + y + xz
U = ρcos⁡φ ρsin⁡φ z+ ρsin⁡φ + ρcos⁡φz
U = zρ2sin⁡φ cos⁡φ + ρsin⁡φ + zρcos⁡φ.

8. Find the distance between A(10, 30,60) and B(8, 60, 90).
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Answer: c
Explanation: We first have to convert the given points to Cartesian coordinates from Spherical coordinates. Then we have to apply the formula for distance between two points in Cartesian coordinates and find the distance.

9. What is the value of ar.ax?
a) sin⁡θ cos⁡φ
b) sin⁡θ sin⁡φ
c) cos⁡θ cos⁡θ
d) cos⁡φ sin⁡θ
Answer: a
Explanation: Using the formula to convert from Spherical coordinates to Cartesian coordinates and substituting the value of the vector here in Spherical coordinates,
(begin{bmatrix}
Px\
Py\
Pz\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
sintheta cos⁡φ & costheta cos⁡φ & -sinφ\
sintheta sin⁡φ & cos⁡theta sinφ & cosφ\
costheta & -sintheta & 0\
end{bmatrix} )
(= begin{bmatrix}
1\
0\
0\
end{bmatrix} ), and doing dot product we get, sin⁡θ cos⁡φ.

  250+ TOP MCQs on Maxima and Minima of Two Variables and Answers

10. Express V in terms of Spherical coordinates where V = x + y2z + z3x.
a) rsin⁡θ cos⁡φ + r3sin⁡θ2 sin⁡φ cos⁡θ + r4sin⁡θ cos⁡θ3 cos⁡φ
b) rsin⁡θ cos⁡φ + r2sin⁡θ3 sin⁡φ cos⁡θ + r4sin⁡θ cos⁡θ3 cos⁡φ
c) rsin⁡θ cos⁡φ + r3sin⁡θ2 sin⁡φ cos⁡θ + r4sin⁡θ cos⁡θ2 cos⁡φ
d) rsin⁡θ cos⁡φ + r3sin⁡θ3 sin⁡φ cos⁡θ + r4sin⁡θ cos⁡θ2 cos⁡φ
Answer: a
Explanation: Using the formula x = r sin⁡θ cos⁡ϕ and y = rsin⁡θ sin⁡ϕ and z=rcos⁡θ and substituting the values of x, y, z we get the desired results.
V = x + y2z + z3x
V = rsin⁡θ cos⁡φ + r3sin⁡θ2 sin⁡φ cos⁡θ + r4sin⁡θ cos⁡θ3 cos⁡φ.

Global Education & Learning Series – Linear Algebra.

To practice all areas of Linear Algebra,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top