250+ TOP MCQs on Deep Hole Drilling Machine and Answers

Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Deep Hole Drilling”.

1. Which of following is necessary for deep hole?
a) l/d ratio should be high
b) l/d ratio should be less
c) l/d ratio should be same
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: L/d ratio should be very high for deep hole. Here l=length of the tool and d means diameter of the tool. If l/d ratio is high that means tool has large length compare to its diameter and then and then only it can make deep holes.

2. Where we need the deep hole?
a) barrel of guns
b) both barrel of guns and oil holes in crank shaft
c) oil holes in crank shaft
d) none of the mentioned
Answer: dc
Clarification: We need the deep hole in all these application. Crank shaft is a machine responsible for conversion between reciprocating motion and rotary motion.

3. Which of the following problem we face with deep hole?
a) drill breakage
b) poor cutting fluid action
c) chip clogging
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: These all problems we face with deep hole. There are some chances that cutting fluid can not able to reach at the bottom at the drill, at that time chip can be clogged to the flute. This is chip clogging.

4. In deep hole drill, there should be small helix angle.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is wrong. In deep hole, there should be large helix angle.

  250+ TOP MCQs on Lathe : Centers – 2 and Answers

5. Deep hole drilling machines are normally______
a) vertical
b) horizontal
c) 45 degree inclined to both horizontal and vertical axis
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Deep hole drilling machines are normally horizontal. These machines have horizontal axis.

6. In deep hole drill, high speed spindle________
a) reduce the cutting force
b) increase the cutting force
c) doesn’t affect the cutting force
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: High speed spindle reduces the cutting force. If the spindle move with fast speed, we need less cutting force.

7. Deep hole drill machines have high rigidity.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: This is true. It has high rigidity so that there will be no chance of vibration.

8. In deep hole drill machine, the tool is_____
a) long
b) slender
c) long and slender
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: The tool is very slender and long in deep hole machine as this machine has to make deep hole so it is necessary that the tool should be long as well as slender.

9. The lateral movement is prevented with the help of tool guide in deep hole drill.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: The lateral movement is prevented with the help of tool guide in deep hole drill with a purpose of better performance as it can affect adversely. .

10. Today deep hole drill machines are converted in cnc control.
a) true
b) false

Answer: a
Clarification: It is converted in cnc control machine to obtain high accuracy.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top