250+ TOP MCQs on Diastereomers and Answers

Organic Chemistry Multiple Choice Questions on “Diastereomers”.

1. Which of the following is the definition of a pair of diastereomers?
a) A pair of stereoisomers each of which has two chirality centers
b) Any pair of stereoisomers
c) A pair of stereoisomers that are not mirror images of one another
d) A pair of stereoisomers that are non-superimposable mirror images of one another
Answer: c
Clarification: Not all stereoisomers are diastereomers. For example, a pair of molecules which are non-superimposable mirror images of one another are enantiomers, not diastereomers.

2. What is the relationship between given compound?
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q2
a) Diastereomer
b) Enantiomer
c) Identical
d) Don’t have any relation
Answer: a
Clarification: Both molecules have the same molecular formula (C9H17Cl) and the same connectivity. Each molecule also has three stereocenters and does not contain a plane of symmetry. Therefore, both molecules are chiral. It can be determined that these molecules are non-superimposable and are not mirror images. Therefore, the molecules are diastereomers.

3. Which of the following is the diastereomer of the following compound?
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q3
a) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q3a
b) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q3b
c) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q3c
d) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q3d
Answer: a
Clarification: Both molecules are chiral. It can be determined that these molecules are non-superimposable and are not mirror images. Therefore, the molecules are diastereomers.

4. Which of the following can exist as diastereomers?
a) Lactic acid
b) 1-Butene
c) 2-Butene
d) Ethane
Answer: c
Clarification: The two possible geometries of 2-butene are cis-2-butene and trans-2-butene; cis indicates that substituents are arranged on the same side of the double bond, while trans indicates opposite sides. These are stereoisomers; the atoms are connected in the same way but arranged differently in space.
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q4

5. Which structure(s) represent(s) diastereomer(s) of the following compound?
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q5
a) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q5a
b) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q5b
c) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q5c
d) organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q5d

Answer: b
Clarification: It can be determined that these molecules are non-superimposable and are not mirror images. Therefore, the molecules are diastereomers.

6. What is the relation between the given compound?
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q6
a) constitutional isomers
b) enantiomers
c) diastereomers
d) identical
Answer: c
Clarification: It can be determined that these molecules are non-superimposable and are not mirror images. Therefore, the molecules are diastereomers.

7. What is the relation between the given compound?
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q7
a) constitutional isomers
b) enantiomers
c) diastereomers
d) identical
Answer: c
Clarification: It can be determined that these molecules are non-superimposable and are not mirror images. Therefore, the molecules are diastereomers.

8. What is the relation between the given compound?
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q8
a) diastereomers
b) constitutional isomers
c) enantiomers
d) identical
Answer: a
Clarification: It can be determined that these molecules are non-superimposable and are not mirror images. Therefore, the molecules are diastereomers.

9. What is the relation between the given compound?
organic-chemistry-questions-answers-diastereomers-q9
a) diastereomers
b) constitutional isomers
c) enantiomers
d) identical
Answer: a
Clarification: It can be determined that these molecules are non-superimposable and are not mirror images. Therefore, the molecules are diastereomers.

10. Which of the following compounds would be suitable for preparing the necessary diastereomeric salts in preparation of Naproxen?
a) Quinoline
b) Tartaric acid
c) Malic acid
d) Cinchonidine
Answer: d
Clarification: The correct answer is cinchonidine. Because naproxen contains a carboxylic acid, it will be necessary to use an amine to form a salt. This rules out malic acid and tartaric acid. The amine also has to be chiral in order to make the diastereomeric salt, so quinoline which is achiral.

  250+ TOP MCQs on Nomenclature and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top