250+ TOP MCQs on Digital System Planning Considerations and Answers

Optical Communications Multiple Choice Questions on “Digital System Planning Considerations”.

1. Sampling rate for each speech channel on 32-channel PCM is 8 KHz each encoded into 8 bits. Determine number of bits in a frame.
a) 64
b) 128
c) 32
d) 256
Answer: d
Explanation: Number of bits in a frame can be calculated as follows:
Bits in a frame = No. of channels * Sampling rate for each channel.

2. Sampling rate for each speech channel on 32-channel PCM is 8 KHz each encoded into 8 bits. Determine the transmission rate for system with 256 bits in a frame.
a) 2.96 Mbits/s
b) 2.048 Mbits/s
c) 3.92 Mbits/s
d) 4 Mbits/s
Answer: b
Explanation: Transmission rate can be determined by-
Transmission rate = Sampling rate * No. of bits in a frame.

3. Sampling rate for each speech channel on 32-channel PCM is 8 KHz each encoded into 8 bits. Determine the bit duration with transmission rate of 2.048 M bits/s.
a) 388 ns
b) 490 ns
c) 488 ns
d) 540 ns
Answer: c
Explanation: Bit duration is the reciprocal of the transmission rate. Thus, it is given by-
Bit duration = 1/transmission rate.

4. The bit duration is 488 ns. Sampling rate for each channel on 32-channel PCM is 8 KHz encoded into 8 bits. Determine the time slot duration.
a) 3.2 μs
b) 3.1 μs
c) 7 μs
d) 3.9 μs
Answer: d
Explanation: Time slot duration is given by –
Time slot duration = Encoded bits * bit duration.

5. Sampling rate for each speech channel on 32-channel PCM is 8 KHz each encoded into 8 bits. Determine duration of frame with time slot duration of 3.9μs.
a) 125 μs
b) 130 μs
c) 132 μs
d) 133 μs

Answer: a
Explanation: Duration of a frame is determined by –
Duration of a frame = 32 * time slot duration.

6. Sampling rate for each speech channel on 32-channel PCM is 8 KHz each encoded into 8 bits. Determine the duration of multi-frame if duration of a frame is 125μs.
a) 2ms
b) 3ms
c) 4ms
d) 10ms
Answer: a
Explanation: Multi-frame duration can be determined by –
Multi-frame duration = 16 * Duration of a single frame.

7. Determine excess avalanche noise factor F(M) if APD has multiplication factor of 100, carrier ionization rate of 0.02.
a) 3.99
b) 3.95
c) 4.3
d) 4
Answer: b
Explanation: Excess avalanche noise factor is computed by –
F (M) = k*M + (2-1/M) (1-k), where k is ionization rate and M is the multiplication factor.

8. Compute average number of photons incident at receiver in APD if quantum efficiency is 80%, F (M) = 4, SNR = 144.
a) 866
b) 865
c) 864
d) 867
Answer: c
Explanation: Average number of photons arezm=[2βςF(M)]*[S/N*η]
Here, η = quantum efficiency, S/N = signal to noise ratio.

9. Determine incident optical power if zm=864, wavelength = 1μm.
a) -85 dBm
b) -80 dBm
c) -69.7 dBm
d) -60.7 dBm
Answer: d
Explanation: Incident optical power is P0=zmhcBT/2λ. Here zm=average number of photons, hc=Planck’s constant.

10. Determine wavelength of incident optical power if zm=864, incident optical power is -60.7 dB, BT=1 * 107.
a) 1 μs
b) 2 μs
c) 3 μs
d) 4 μs
Answer: a
Explanation: Wavelength is determined by λ=zmhcBT/2P0. Here zm=average number of photons, hc=Planck’s constant, P0=incident optical power.

  250+ TOP MCQs on Planar Waveguides and Integrated Optical Devices and Answers

11. Determine total channel loss if connector loss at source and detector is 3.5 and 2.5 dB and attenuation of 5 dB/km.
a) 34 dB
b) 35 dB
c) 36 dB
d) 38 dB
Answer: a
Explanation: The total channel loss is CL=(αfcj)L + αcr. Here αcr=loss at detector and source combined, αfc = attenuation in dB/km.

12. Determine length of the fiber if attenuation is 5dB/km, splice loss is 2 dB/km, connector loss at source and detector is 3.5 and 2.5.
a) 5 km
b) 4 km
c) 3 km
d) 8 km
Answer: b
Explanation: Length of the fiber is L = CL/(αfcj) – αcr. Here αcr = loss at detector and source combined, αfc = attenuation in dB/km.

13. Determine total RMS pulse broadening over 8 km if RMS pulse broadening is 0.6ns/km.
a) 3.6 ns
b) 4 ns
c) 4.8 ns
d) 3 ns
Answer: c
Explanation: Total RMS pulse broadening is given by –
σT = σ*L Where σ = rms pulse broadening and L = length of the fiber.

14. Determine RMS pulse broadening over 8 km if total RMS pulse broadening is 5.8ns/km.
a) 0.2ns/km
b) 0.1ns/km
c) 0.4ns/km
d) 0.72ns/km
Answer: d
Explanation: RMS pulse broadening is given by –
σ = σT/L where σ = rms pulse broadening and L = length of the fiber.

.

Scroll to Top