Unit Processes Multiple Choice Questions on “Effects of Alkylation”.
1. What is suitable for the construction of alkylating equipment?
a) Wood
b) Iron
c) Steel
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Steel is suitable for the construction of alkylating equipment, even in the presence of the strong acid catalysts, as their corrosive effect is greatly lessened by the formation of esters as catalytic intermediate products.
2. How does corrosion of apparatus takes place?
a) Agent used in alkylation
b) Catalyst used
c) Hydrogen halides formed
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Corrosion may be caused by the catalyst used in the alkylation or by the hydrogen halides formed by hydrolysis of alkyl halides. However, there are many cases in which the agents used in alkylation are corrosive.
3. What is meant by rectification procedure?
a) Distillation column
b) Recovery unit
c) Reactor
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Recovery of Alkylated Product. Wherever possible, rectification furnishes the most convenient and cheapest procedure. This technique is used extensively in the petroleum field.
4. Alkylation often causes very poisonous compounds to lose this effect.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Alkylation often causes very poisonous compounds to lose this effect, e.g., the nitriles (RCN) and isonitriles (R-N C) are poisonous only when HCN is split off.
5. The substitution of which group increases the antiseptic action?
a) Methyl
b) Ethyl
c) Aromatic
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: Phenol was the first antiseptic used, and a thorough study of its derivatives has been made. The substitution of a methyl group for the hydrogen in the ring of phenol, forming the cresols, increases the antiseptic action.
6. Alkyl aryl can be sulphonated to form what?
a) Soaps
b) Foam
c) Detergents
d) All of the mentioned
Answer: c
Clarification: Alkyl aryl is used to designate the predominantly important class of aliphatic aromatic organic compounds which are sulfonated to manufacture detergents.
7. ‘Alkylate’ is manufactured for which industry?
a) Food
b) Petroleum
c) Both food and petroleum
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Alkylate for the Petroleum Industry. The manufacture of the so-called “alkylate” has furnished an important constituent of high-quality motor and aviation fuels.
8. The ‘thermal alkylation’ takes place in which phase?
a) Liquid
b) Vapour
c) Solid
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: The ‘thermal alkylation’ takes place in vapour phase and is used to alkylate in petroleum industry.
9. How does high temperature affects the quality of alkylate?
a) Lowers
b) Moderate
c) Higher
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: A high temperature lowers the quality of alkylate, but too high or too low a temperature results in excess organic fluoride formation. A temperature of 27°C results in alkylate about one octane unit better than that obtained at 46°C.
10. Cumene has been an important constituent of food industry.
a) True
b) False
