250+ TOP MCQs on Electro Chemical Machining-Introduction and Principle of electrolysis and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “Electro Chemical Machining-Introduction and Principle of electrolysis”.

1. In advanced machining processes, what is the full form of ECM?
a) Electrochemical manufacturing
b) Electrochemical milling
c) Electrochemical machining
d) Electrochemical masking
Answer: b
Clarification: In advanced machining processes, full form of ECM is Electrochemical machining.

2. In the following scientists, who was the one to introduce first patent on ECM?
a) Balamuth
b) Steve O Flawer
c) Gusseff
d) McGeough
Answer: c
Clarification: Gusseff was the one, who introduced the first patent on ECM in 1929.

3. When was the first significant development of ECM occurred?
a) 1920s
b) 1930s
c) 1950s
d) 1960s
Answer: c
Clarification: After the first patent in 1929, the first development of ECM was done in 1950s.

4. Which of the following material removal mechanisms is implemented by ECM?
a) Mechanical abrasion
b) Electrochemical dissolution
c) Chemical corrosion
d) Mechanical erosion
Answer: b
Clarification: In ECM, material is removed by electrochemical dissolution.

5. Electrolysis occur when which of the following takes place between electrodes?
a) Electric current flow
b) Electron flow
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: When there is an electron flow there is current flow in the opposite direction. For electrolysis to take place there should be flow of current between electrodes.

6. The system which consists of electrolytic solution and electrodes can be referred to as ____________
a) Electrolytic cell
b) Electrode system
c) Electrolytic system
d) Electrode cell

Answer: a
Clarification: The system of electrodes and electrolytic solution is referred as electrolytic cell.

7. The chemical reactions occurring at electrodes are called with, which of the following names?
a) Anodic reactions
b) Cathode reactions
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Chemical reactions occurring at electrodes are called as anodic or cathodic reactions.

8. Amount of mass dissolved is directly proportional to which of the following quantities?
a) Amount of electricity
b) Frequency of vibrations
c) Amplitude of oscillations
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: Amount of mass dissolved is directly proportional to amount of electricity and also substances’ chemical equivalent.

9. Chemical equivalent is the ratio of which of the following factors?
a) Work piece valence to the atomic weight
b) Atomic weight to work piece valence
c) Tool valence to molecular weight
d) Molecular weight to tool valence
Answer: b
Clarification: Chemical equivalent is the ratio of atomic weight to work piece valence.

Processes.

Advanced Machining Processes,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top