250+ TOP MCQs on Exceptional Handling Basics and Answers

Java MCQs on exception handling of Java Programming Language.

1. When does Exceptions in Java arises in code sequence?
a) Run Time
b) Compilation Time
c) Can Occur Any Time
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Exceptions in Java are run-time errors.

2. Which of these keywords is not a part of exception handling?
a) try
b) finally
c) thrown
d) catch

Answer: c
Clarification: Exceptional handling is managed via 5 keywords – try, catch, throws, throw and finally.

3. Which of these keywords must be used to monitor for exceptions?
a) try
b) finally
c) throw
d) catch

Answer: a
Clarification: None.

4. Which of these keywords must be used to handle the exception thrown by try block in some rational manner?
a) try
b) finally
c) throw
d) catch

Answer: d
Clarification: If an exception occurs within the try block, it is thrown and cached by catch block for processing.

5. Which of these keywords is used to manually throw an exception?
a) try
b) finally
c) throw
d) catch

Answer: c
Clarification: None.

6. What will be the output of the following Java program?

  1.     class exception_handling 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {
  5.             try 
  6.             {
  7.                 System.out.print("Hello" + " " + 1 / 0);
  8.             }
  9.             catch(ArithmeticException e) 
  10.             {
  11.         	System.out.print("World");        	
  12.             }
  13.         }
  14.     }

a) Hello
b) World
c) HelloWorld
d) Hello World

Answer: b
Clarification: System.ou.print() function first converts the whole parameters into a string and then prints, before “Hello” goes to output stream 1 / 0 error is encountered which is cached by catch block printing just “World”.
Output:

$ javac exception_handling.java
$ java exception_handling
World

7. What will be the output of the following Java program?

  1.     class exception_handling 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {
  5.             try 
  6.            {
  7.                 int a, b;
  8.                 b = 0;
  9.                 a = 5 / b;
  10.                 System.out.print("A");
  11.             }
  12.             catch(ArithmeticException e) 
  13.             {
  14.         	System.out.print("B");        	
  15.             }
  16.         }
  17.     }

a) A
b) B
c) Compilation Error
d) Runtime Error

Answer: b
Clarification: None.
Output:

$ javac exception_handling.java
$ java exception_handling
B

8. What will be the output of the following Java program?

  1.     class exception_handling 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {
  5.             try 
  6.             {
  7.                 int a, b;
  8.                 b = 0;
  9.                 a = 5 / b;
  10.                 System.out.print("A");
  11.             }
  12.             catch(ArithmeticException e) 
  13.             {
  14.         	System.out.print("B");        	
  15.             }
  16.             finally 
  17.             {
  18.     	        System.out.print("C");
  19.             }
  20.         }
  21.     }

a) A
b) B
c) AC
d) BC

Answer: d
Clarification: finally keyword is used to execute the code before try and catch block end.
Output:

$ javac exception_handling.java
$ java exception_handling
BC

9. What will be the output of the following Java program?

  1.     class exception_handling 
  2.     {
  3.         public static void main(String args[]) 
  4.         {
  5.             try 
  6.             {
  7.                 int i, sum;
  8.                 sum = 10;
  9.                 for (i = -1; i < 3 ;++i)
  10.                     sum = (sum / i);
  11.             }
  12.             catch(ArithmeticException e) 
  13.             {
  14.         	System.out.print("0");        	
  15.             } 
  16.             System.out.print(sum);
  17.         }
  18.     }

a) 0
b) 05
c) Compilation Error
d) Runtime Error

Answer: c
Clarification: Value of variable sum is printed outside of try block, sum is declared only in try block, outside try block it is undefined.
Output:

$ javac exception_handling.java
Exception in thread "main" java.lang.Error: Unresolved compilation problem: 
	sum cannot be resolved to a variable

  250+ TOP MCQs on Throw, Throws & Nested Try and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top