Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Extractive Distillation Terminology “.
1. Extractive distillation of ethanol and water is done using?
a) Benzene
b) Ethylene glycol
c) Alcohol
d) Any acid
Answer: b
Clarification: Extractive distillation of ethanol and water using ethylene glycol as an entrainer is a classic example in the distillation literature.
2. Acetone and methanol form a binary minimum-boiling azeotrope, of about?
a) 75.8% acetone
b) 80% acetone
c) 70% acetone
d) 50% acetone
Answer: a
Clarification: Acetone and methanol form a binary minimum-boiling azeotrope of about 78.5 mole % acetone, Water is miscible and zeotropic in the whole composition space.
3. High reflux “weakens”, the effect of the?
a) Stages
b) Trays
c) Entrainer
d) Plates
Answer: c
Clarification: High reflux “weakens” the effect of the entrainer (E), there is a minimum and a maximum reflux ratio in order to achieve acceptable separation between component 1 and E.
4. Liquid reflux (L1), is used to control?
a) 1/E split
b) 1/2E split
c) 1/5E split
d) E split
Answer: a
Clarification: Liquid reflux (L1) is used to control the 1/E split in the rectifying section for the extractive middle vessel batch distillation column.
5. Entrainer feed flowrate (E), is used to control?
a) 5/6 split
b) 7/8 split
c) ½ split
d) ¾ split
Answer: c
Clarification: Entrainer feed flowrate (E) is used to control the 1/2 split in the extractive section for the extractive middle vessel batch distillation column.
6. Liquid flow out of middle vessel (LM) is used to control?
a) 2/E
b) 7/E
c) 8/E
d) 1/E
Answer: a
Clarification: Liquid flow out of middle vessel (LM) is used to control the 2/E split in the stripping section, for the extractive middle vessel batch distillation column.
7. Distillate flowrate (D) is used to control the level in?
a) Rampage
b) Reflux
c) Reboiler
d) Condenser drum
Answer: d
Clarification: Distillate flowrate (D) is used to control the level in condenser drum, for the extractive middle vessel batch distillation column.
8. Bottom flowrate (B) is used to control the level in?
a) Rampage
b) Reflux
c) Reboiler
d) Condenser drum
Answer: c
Clarification: Bottom flowrate (B) is used to control the level in reboiler, for the extractive middle vessel batch distillation column.
9. The locus of compositions that cannot be crossed by the given distillation process, is called?
a) Distillation line
b) Distillation Boundary
c) Distillation Map
d) Distillation region
Answer: b
Clarification: The locus of compositions that cannot be crossed by the given distillation process, the existence and location of such boundaries depend critically on the type of distillation in question.
10. The locus of points in the composition space where the temperature for a given mixture at vapor-liquid equilibrium is constant, is called?
a) Isotherm
b) Paratherm
c) Dual nature
d) Final-therm
Answer: a
Clarification: Liquid isotherms are lines of constant value of the boiling temperature and vapor isotherms are lines of constant value of the condensation temperature.
