250+ TOP MCQs on Float Datatype and Answers

C Objective Questions on “Float Datatype”. One shall practice these Objective Questions to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walkin interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C Objective Questions come with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of C Objective Questions on “Float Datatype” along with answers, explanations and/or solutions:

1. How many digits are present after the decimal in float value?
a) 1
b) 3
c) 6
d) 16
Answer: c
Clarification: None.

2. Which among the following is never possible as an output for a float?
a) 3.666666
b) 3.666
c) 3
d) None of the mentioned
Answer: d
Clarification: None.

3. In a 32-bit compiler, which 2 types have the same size?
a) char and short
b) short and int
c) int and float
d) float and double
Answer: c
Clarification: None.

4. What is the size of float in a 32-bit compiler?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 8
Answer: c
Clarification: None.

5. Loss in precision occurs for typecasting from____________
a) char to short
b) float to double
c) long to float
d) float to int
Answer: d
Clarification: None.

6. In the following C code, the union size is decided by?

  1.     union temp
  2.     {
  3.         char a;
  4.         int b;
  5.         float c;
  6.     };

a) char
b) int
c) float
d) both int and float

Answer: d
Clarification: None.

7. %f access specifier is used for ________
a) Strings
b) Integral types
c) Floating type
d) All of the mentioned
Answer: c
Clarification: None.

8. Select the odd one out with respect to type?
a) char
b) int
c) long
d) float
Answer: d
Clarification: None.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top