250+ TOP MCQs on FVM for Multi-dimensional Steady State Diffusion and Answers

Computational Fluid Dynamics Questions and Answers for Entrance exams on “FVM for Multi-dimensional Steady State Diffusion”.

1. Which of these equations represent the semi-discretized equation of a 2-D steady-state diffusion problem?
a) (int_A(Gamma Afrac{partial phi}{partial x})dA+int_A(Gamma A frac{partialphi}{partial y}) dA+int_{Delta V} S,dV=0)
b) (int_Afrac{partial}{partial x}(Gamma A frac{partialphi}{partial x})dA+int_Afrac{partial}{partial y}(Gamma Afrac{partialphi}{partial y})dA+int_{Delta V}S, dV=0)
c) (int_A(Gamma Afrac{dphi}{dx})dA+int_A(Gamma A frac{dphi}{dy})dA+int_{Delta V}S, dV=0)
d) (frac{partial phi}{partial t}+int_Afrac{partial}{partial x}(Gamma A frac{partial phi}{partial x}) dA+int_Afrac{partial}{partial y}(Gamma A frac{partial phi}{partial y})dA+int_{Delta V}S, dV=0)
Answer: a
Clarification: The general governing equation for a 2-D steady-state diffusion problem is given by
(frac{partial}{partial x}(Gammafrac{partial phi}{partial x})+frac{partial}{partial y}(Gammafrac{partial phi}{partial y})+S=0)
Here, partial differentiation is used as the variable φ varies in both x and y directions, but the differentiation is only in the required direction.
Integrating the equation with respect to the control volume,
(int_{delta V}frac{partial}{partial x}(Gammafrac{partialphi}{partial x})dV+int_{delta V}frac{partial}{partial y}(Gammafrac{partial phi}{partial y})dV+int_{Delta V} S ,dV=0)
Applying Gauss Divergence theorem,
(int_A(Gamma Afrac{partialphi}{partial x})dA+int_A(Gamma Afrac{partialphi}{partial y})dA+int_{Delta V}S ,dV=0)
This is the semi-discretized form of the equation.

2. The area in the western face of a 2-D steady-state diffusion stencil (uniform) is _______________
a) grid size in the x-direction
b) grid size in the y-direction
c) product of the grid sizes in the x and y-directions
d) ratio of the grid sizes in the x and y-directions
Answer: b
Clarification: In the one-dimensional case, the area is taken to be unity. In the two-dimensional case, the area is the grid size in the perpendicular direction multiplied by unity. So, for area Ae=Aw=Δy and An=As=Δx.

3. Consider the following stencil.
computational-fluid-dynamics-questions-answers-entrance-exams-q4
What is the flux across the northern face?
a) (Gamma_Na_Nfrac{(phi _N-phi _P)}{delta x_{PN}})
b) (Gamma_Na_Nfrac{(phi _N-phi _P)}{delta y_{PN}})
c) (Gamma_Na_Nfrac{(phi _E-phi _P)}{delta y_{PN}})
d) (Gamma_Na_Nfrac{(phi _E-phi _P)}{delta x_{PN}})

Answer: b
Clarification: Flux across the northern face is (Gamma_N a_Nfrac{partialphi}{partial y}Big|_n). Expanding this using the central difference scheme, we get
(Gamma_N a_Nfrac{partialphi}{partial y}Big|_n = Gamma_Na_N frac{(phi _N-phi _P)}{delta y_PN}).

4. Consider the following stencil.
computational-fluid-dynamics-questions-answers-entrance-exams-q4
For a source-less 2-D steady-state diffusion problem, the coefficient of the flow variable ΦP is ____
a) (frac{Gamma_W A_W}{delta x_{WP}}+frac{Gamma_E A_E}{delta x_{PE}}+frac{Gamma_S A_S}{delta y_SP}+frac{Gamma_N A_N}{delta y_{PN}})
b) (frac{Gamma_W A_W}{delta y_{WP}}+frac{Gamma_E A_E}{delta y_{PE}}+frac{Gamma_S A_S}{delta x_SP}+frac{Gamma_N A_N}{delta x_{PN}})
c) (frac{Gamma_W A_W}{delta y_{WP}}+frac{Gamma_S A_S}{delta y_{SP}}+frac{Gamma_E A_E}{delta x_{PE}}+frac{Gamma_N A_N}{delta x_{PN}})
d) (frac{Gamma_W A_W}{delta x_{WP}}+frac{Gamma_S A_S}{delta x_{SP}}+frac{Gamma_E A_E}{delta y_{PE}}+frac{Gamma_N A_N}{delta y_{PN}})
Answer: a
Clarification: The general form is given by aPΦP=aEΦP+aWΦW+aNΦN+aSΦS
Here, for source-less problem, aP is the addition of all fluxes given by
(frac{Gamma_W A_W}{delta x_{WP}}+frac{Gamma_E A_E}{delta x_{PE}}+frac{Gamma_S A_S}{delta y_SP}+frac{Gamma_N A_N}{delta y_{PN}}).

5. If aPΦP=aEΦP+aWΦW+aNΦN+aSΦS+S is the general form of a 2-D steady-state diffusion problem, what is aE by considering the following stencil?
computational-fluid-dynamics-questions-answers-entrance-exams-q4
a) (frac{Gamma_E A_E}{delta y_{PE}})
b) (frac{Gamma_E A_E}{delta y_{PE}})
c) (frac{Gamma_E A_E}{delta x_{PE}})
d) (frac{Gamma_E A_E}{delta x_{WP}})
Answer: c
Clarification: Flux in the eastern direction is given by
(Gamma_E A_Efrac{partialphi}{partial x}Big|_e=Gamma_E A_Efrac{(phi _E-phi _P)}{delta x_{PE}})
(Gamma_E A_Efrac{partialphi}{partial x}Big|_e=Gamma _e A_Efrac{phi_E}{delta x_{PE}}-Gamma_E a_Efrac{phi_P}{delta x_{PE}})
Expanding this while forming the general equation, we will get
(a_E=frac{Gamma_E A_E}{delta x_{PE}}).

6. Consider the following 2-D surface with the numbers inside as the global indices of their cells.

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16

The general discretized equation is of the form aPΦP=aEΦP+aWφW+aNΦN+aSΦS+S. Which of the following is correct regarding the cell numbered “13”?
a) aE=0; aW=0
b) aW=0; aN=0
c) aN=0; aS=0
d) aS=0; aW=0

Answer: d
Clarification: For the control volumes adjacent to the boundary of the global domain, the boundary-side coefficient is set to zero. Therefore, for the cell numbered “13”, the southern and the western coefficients are zero (aS=0; aW=0).

7. I general, for all the steady-state diffusion problems, the discretized equation can be given as aPΦ P = ∑anbΦnb-S. For a one-dimensional problem, which of these is wrong?
a) ∑anb =aT+aB
b) ∑anb =aS+ aN
c) ∑anb =aW+aE
d) ∑anb =aP+aE
Answer: d
Clarification: For a one-dimensional problem is x-direction, ∑anb =aW+aE. For a one-dimensional problem is y-direction, ∑anb =aS+ aN. For a one-dimensional problem is z-direction, ∑anb =aT+aB.

8. In a control volume adjacent to the boundary, the flux crossing the boundary is _______________ in the discretized equation.
a) set to some arbitrary constant
b) set to zero
c) introduced as a source term
d) introduced as a convective flux
Answer: c
Clarification: As the boundary-side coefficients are set to zero in the discretized equations of the boundary-based control volumes, the information in the boundary may be lost. To avoid this, the flux crossing the boundary is introduced as a source term in the equation.

9. Consider a source-less 3-D steady-state diffusion problem. The general discretized equation is aP ΦP = ∑anb Φnb. What is aP?
a) aP=aW+aE+aS+aN+aT+aB
b) aP=aW+aE+aS+aN
c) aP=aW+aE+aS+aN+aT
d) aP=0
Answer: a
Clarification: For all steady-state diffusion problems, in the absence of source term, aP=∑anb. Therefore, for the three-dimensional case, aP=aW+aE+aS+aN+aT+aB which includes the coefficients of all the neighbouring flow variables.

  250+ TOP MCQs on Explicit and Implicit Finite Difference Methods and Answers

10. Consider the stencil.
computational-fluid-dynamics-questions-answers-entrance-exams-q4
The values of (vec{A_w}, and, vec{A_s}) are _____________
a) (vec{A_w}=Delta x; vec{A_s}=Delta y)
b) (vec{A_w}=-Delta x; vec{A_s}=-Delta y)
c) (vec{A_w}=-Delta y; vec{A_s}=-Delta x)
d) (vec{A_w}=Delta y; vec{A_s}=Delta x)
Answer: b
Clarification: The values of Aw and As are Δ x and Δ y respectively. The signs of the area vectors depend on their directions. Therefore, (vec{A_w}=-Delta x; vec{A_s}=-Delta y).

Computational Fluid Dynamics for Entrance exams,

contest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top