250+ TOP MCQs on Governing Equations – Substantial Derivative and Answers

Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions on “Governing Equations – Substantial Derivative”.

1. How is the substantial derivative of velocity vector denoted?
a) (frac{Dvec{V}}{Dt})
b) (frac{dvec{V}}{dt})
c) (frac{partial vec{V}}{partial t})
d) (frac{Dvec{V}}{Dx})
Answer: a
Clarification: (frac{Dvec{V}}{Dt}) is the substantial derivative. (frac{dvec{V}}{dt}) is the local derivative. (frac{partial vec{V}}{partial t}) is the partial derivative.

2. Expand the substantial derivative Dρ/Dt.
a) (frac{Drho}{Dt}=frac{drho}{dt}+u frac{drho}{dx}+vfrac{drho}{dy}+wfrac{drho}{dz})
b) (frac{Drho}{Dt}=frac{partialrho}{partial t}+u frac{drho}{dy}+vfrac{drho}{dz}+wfrac{drho}{dx})
c) (frac{Drho}{Dt}=frac{drho}{dz}+ufrac{partial rho}{partial y}+vfrac{partial rho}{partial z}+w frac{partial rho}{partial t})
d) (frac{Drho}{Dt}=frac{partial rho}{partial t}+ufrac{partial rho}{partial x}+vfrac{partial rho}{partial y}+w frac{partial rho}{partial z})
Answer: d
Clarification: As the location coordinates (x, y, z) vary with time,
(frac{Drho}{Dt}=frac{partialrho}{partial t}+frac{partialrho}{partial x}frac{partial x}{partial t}+frac{partial rho}{partial y}frac{partial y}{partial t}+frac{partial rho}{partial z}frac{partial z}{partial t})
(frac{Drho}{Dt}=frac{partial rho}{partial t}+ufrac{partial rho}{partial x}+vfrac{partialrho}{partial y}+frac{partial rho}{partial t})

3. Substantial derivative applies to ____________
a) Both stationary and moving models
b) Only moving models
c) Only stationary models
d) Neither stationary nor moving models
Answer: b
Clarification: Substantial derivatives arise as the coordinates move and they vary with time. So, they are applicable only to moving models.

4. The simplified form of substantial derivative can be given by __________
a) (frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+nabla T)
b) (frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+nabla .T)
c) (frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+vec{V}.nabla T)
d) (frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+nabla times T)
Answer: c
Clarification:
(frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+u frac{partial T}{partial x}+v frac{partial T}{partial y}+w frac{partial T}{partial z})
(frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+(uvec{i}+vvec{j}+wvec{k}).(frac{partial T}{partial x} vec{i}+frac{partial T}{partial y}vec{j}+frac{partial T}{partial z}vec{k}))
(frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+vec{V}.nabla T.)

5. Which of these statements best defines local derivative?
a) Time rate of change
b) Spatial rate of change
c) Time rate of change of a moving point
d) Time rate of change at a fixed point

Answer: d
Clarification: Local derivative is the term (frac{partial}{partial t}) of a property. This defines the time rate of change of a property at a particular point with the assumption that the point is fixed.

6. A flow property has substantial derivative. What does this imply?
a) The property is a function of both time and space
b) The property is a function of time only
c) The property is a function of space only
d) The property is independent of time and space
Answer: a
Clarification: If a property has substantial derivative, it is differentiable by both time and space. This means that it is a function (i.e., dependent on) of time and space.

7. Substantial derivative = _____ + _____
a) Partial derivative, convective derivative
b) Local derivative, convective derivative
c) Local derivative, partial derivative
d) Total derivative, convective derivative
Answer: b
Clarification: Substantial derivative is the addition of local derivative (based on fixed model) and convective derivative (based on motion of the model).

8. Which of these terms represent the convective derivative of temperature (T)?
a) (vec{V}.nabla T)
b) (frac{DT}{Dt})
c) ∇T
d) (frac{partial T}{partial t})
Answer: a
Clarification: (vec{V}.nabla T) (dot product of velocity vector gradient of T) is the convective derivative which is the time rate of change due to the movement of the fluid element.

9. Substantial derivative is the same as ________ of differential calculus.
a) Partial derivative
b) Instantaneous derivative
c) Total derivative
d) Local derivative
Answer: c
Clarification: Substantial derivative is the same as total derivative. However, total derivative is completely mathematical.
(frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+u frac{partial T}{partial x}+v frac{partial T}{partial y}+w frac{partial T}{partial z})
(frac{DT}{Dt}=frac{partial T}{partial t}+u frac{partial T}{partial x}+v frac{partial T}{partial y}+w frac{partial T}{partial z}).

  250+ TOP MCQs on High Resolution Schemes – Normalized Variable Formulation and Answers

10. Which of these is not an equivalent to for substantial derivative?
a) Lagrangian derivative
b) Material derivative
c) Total derivative
d) Eulerian derivative
Answer: d
Clarification: Eulerian derivative means the local derivative ((frac{partial}{partial t})). Material and Lagrangian derivatives are the other names for substantial derivative. Total derivative is mathematical equivalent to substantial derivative.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top