Pavement Design Multiple Choice Questions on “Highway Materials – Stone Aggregate Properties”.
1. Based on the strength property, the coarse aggregates can be classified into ____________
a) Hard and soft
b) Strong and weak
c) Resistant and non-resistant
d) Robust and non-robust
Answer: a
Clarification: The coarse aggregates are classified into hard and soft aggregates based on their strength property. Hard aggregates are used for superior quality roads and soft aggregates are used for low volume roads.
2. Which of the below represent the size range of medium gravel?
a) 2mm to 4mm
b) 8mm to 16mm
c) 4mm to 8mm
d) 16mm to 64mm
Answer: b
Clarification: Gravel size ranges from 4mm to > 256mm. There are fine, medium and coarse gravel types. The fine gravel ranges from 4mm to 8mm, medium gravel ranges from 8mm to 16mm and coarse gravel from 16mm to 64mm.
3. Which of the below is not an index to define the shape factor of stone aggregates?
a) Elongation index
b) Angularity number
c) Flakiness index
d) Group index
Answer: d
Clarification: Group index is a parameter that is used in the design of flexible pavements. All other options are indices that indicate the shape factor of aggregates.
4. Hardness indicates the strength requirement of an aggregate.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Hardness is a property that gives a measure of resistance against abrasion. Strength is another property of the aggregate.
5. If the pavement is subjected to a prolonged period of water, then ______ of bituminous binder takes place.
a) Scraping
b) Skinning
c) Stripping
d) Striking
Answer: c
Clarification: Stripping of bituminous binder means that the bitumen coated on the aggregates comes off. This happens when it is subjected to water for a long period of time.
6. How are most of the road aggregates prepared?
a) Recycling
b) Crushing natural rock
c) From river bed
d) Manufactured
Answer: b
Clarification: Most of the road aggregates used are obtained by crushing natural rocks. Gravel aggregates are small rounded stones usually obtained from river beds, but it is not a common method.
7. The presence of air voids will result in ______ specific gravity and indicate ______ strength characteristics.
a) Lower, lower
b) Lower, higher
c) Higher, higher
d) Higher, lower
Answer: a
Clarification: The air voids or pores present in the stones will decrease the specific gravity and that indeed will decrease the strength and durability of stone aggregates. Specific gravity is related to the density. The increase in air voids will lower the density, which will, in turn, reduce the specific gravity.
8. Toughness is defined as the resistance to ______
a) Deformation
b) Impact
c) Abrasion
d) Friction
Answer: b
Clarification: Toughness is a property of the aggregate that is a measure of the resistance against impact. Impact on the pavement is subjected by the heavy moving traffic. Resistance to deformation and friction are necessary to provide a smooth and comfortable riding surface. Resistance to abrasion is measured by the hardness property.
9. Which of the below is not a factor that affects the durability property?
a) Ageing of bitumen
b) Adhesion
c) Movement of traffic
d) Permeability
