250+ TOP MCQs on History Management in JavaScript and Answers

Javascript Multiple Choice Questions on “History Management in JavaScript”.

1. What does a History object contain?
a) URL
b) Parameters
c) Attribute values
d) Property

Answer: a
Clarification: The history object contains the URLs visited by the user. By using history object, you can load previous, forward or any particular page using various methods.

2. The history object is a part of which object?
a) Property
b) Window
c) Location
d) Screen

Answer: b
Clarification: The window object represents an open window in a browser. The history object belongs to the Window object.

3. How many methods are there in the History object?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Answer: a
Clarification: There are three methods belonging to the History object namely :

  1. back()
  2. forward()
  3. go()

back() loads the previous URL, forward loads the next URL and go() loads a specific URL in the history list.

4. What is the purpose of the method forward()?
a) Loads any random URL in the history list
b) Loads the previous URL in the history list
c) Loads a specific URL from the history list
d) Loads the next URL in the history list

Answer: d
Clarification: The forward() method is found in the history object. The forward() method loads the next URL in the history list.

5. How will you update the URL displayed in the location bar?
a) location
b) location.URL
c) location.hash
d) url

Answer: c
Clarification: The hash property sets or returns the anchor part of a URL, including the hash sign (#). The property location.hash needs to be updated to display the updated URL in the location bar.

  250+ TOP MCQs on JavaScript in Web Browsers and Answers

6. How do you add a particular state to the browsing history?
a) pushState()
b) replaceState()
c) state()
d) addstate()

Answer: a
Clarification: The pushState() method adds a particular state to the browsing history. It pushes the given data onto the session history stack with the specified title and, if provided, URL.

7. What does the pushState() method do?
a) Removes the state
b) Adds new state
c) Replaces the state
d) Change the state

Answer: b
Clarification: When a web app enters a new state, it calls history.pushState() to add that state to the browsing history.

8. Which of the following method is used to replace the current history state instead of adding a new state to the browsing history?
a) replaceState()
b) replace(state)
c) replace()
d) change()

Answer: a
Clarification: The replaceState() method is used to replace the current history state instead of adding a new state to the browsing history. It updates the most recent entry on the history stack to have the specified data, title, and, if provided, URL.

9. How many parameters does the replaceState() method take?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Answer: b
Clarification: The replaceState() updates the most recent entry on the history stack to have the specified data, title, and, if provided, URL. window.history.replaceState(stateObj, title, url) : This is just like window.history.pushState, except that the current browser state is removed from the history, so you cannot hit “back” to return to it.

10. What is the purpose of the event window.onpopstate?
a) When a state object is replaced
b) When a state object is added
c) When a state object is removed
d) When a state object is changed

  250+ TOP MCQs on JavaScript Benchmarking and Logging with perfLogger and Answers

Answer: c
Clarification: The window.onpopstate event is fired whenever a state object is removed from the browser history, which occurs on browser “back” or “forward”. The object passed into a call to pushState or replaceState is provided as the state property on the event object in the “popstate” event.

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at . He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @
LinkedIn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top