Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions on “IC Engine – Connecting Rod”.
1. The piston is connected to which end of the connecting rod?
a) Shank
b) Big end
c) Edge of shank
d) Small end
Answer: d
Clarification: Piston is connected to the small end of the connecting rod whereas the big end is connected to the crankshaft, and shank holds both the ends.
2. The crankshaft is connected to which end of the connecting rod?
a) Edge of shank
b) Small end
c) Big end
d) Shank
Answer: c
Clarification: The big end of the connecting rod is connected to the crankshaft whereas the piston is connected to the small end of the connecting rod, and shank holds both the ends.
3. The part that connects the small end and the big end of the connecting rod is known as ______
a) big end
b) cap
c) shank
d) small end
Answer: c
Clarification: The big end of the connecting rod is connected to the crankshaft whereas the piston is connected to the small end of the connecting rod, and the part that connects small end and the big end of the connecting rod is the shank.
4. What is the basic function of the connecting rod?
a) To transmit force from piston to crankshaft
b) To transmit rotary motion from the piston to the crankshaft
c) To transmit oscillation from piston to crankshaft
d) To transmit force from piston to piston pin
Answer: a
Clarification: The major basic function of the connecting rod is to transmit the push and pull forces from the piston to the crankshaft. The force is created by the combustion in the Cylinder.
5. The rod that transmits reciprocating motion to rotary motion is known as?
a) Camshaft
b) Connecting rod
c) Crankshaft
d) Piston
Answer: b
Clarification: The major basic function of the connecting rod is to convert reciprocating motion from the piston to the rotary motion of the crankshaft.
6. For what purpose rifle hole is drilled in connecting rod?
a) Cooling
b) Combustion
c) Lubrication
d) Diffusion
Answer: c
Clarification: Rifle hole is the long drilled in the connecting rod that connects the bearings of small end and big end, its major usage is for lubrication.
7. The connecting rod is manufactured using which process?
a) Drop forging
b) Slip casting
c) Welding
d) Die casting
Answer: a
Clarification: The Connecting rod is manufactured by dropping a die on a red-hot metal. Due to this manufacturing technique, it can withstand high gas pressure.
8. Which force is experienced by connecting rod?
a) Stress
b) Torsion
c) Moment
d) Inertia force
Answer: d
Clarification: The connecting rod is subjected to the force of gas pressure and the inertia force of the reciprocating part. Hence, the Inertia force is the right answer.
9. Which material is used in connecting rod?
a) Steel
b) Tin
c) Medium carbon steel
d) Tungsten
