250+ TOP MCQs on If-then-else Statements and Answers

C programming questions on “If-then-else Statements”. One shall practice these questions to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walkin interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C programming questions come with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of C programming questions on “If-then-else Statements” along with answers, explanations and/or solutions:

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int x = 5;
  5.         if (x < 1)
  6.             printf("hello");
  7.         if (x == 5)
  8.             printf("hi");
  9.         else
  10.             printf("no");
  11.     }

a) hi
b) hello
c) no
d) error
Answer: a
Clarification: None.

2. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     int x;
  3.     void main()
  4.     {
  5.         if (x)
  6.             printf("hi");
  7.         else
  8.             printf("how are u");
  9.     }

a) hi
b) how are you
c) compile time error
d) error
Answer: b
Clarification: None.

3. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int x = 5;
  5.         if (true);
  6.             printf("hello");
  7.     }

a) It will display hello
b) It will throw an error
c) Nothing will be displayed
d) Compiler dependent
Answer: b
Clarification: None.

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int x = 0;
  5.         if (x == 0)
  6.             printf("hi");
  7.         else
  8.             printf("how are u");
  9.             printf("hello");
  10.     }

a) hi
b) how are you
c) hello
d) hihello
Answer: d
Clarification: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int x = 5;
  5.         if (x < 1);
  6.             printf("Hello");
  7.  
  8.     }

a) Nothing
b) Run time error
c) Hello
d) Varies
Answer: c
Clarification: None.

6. What will be the output of the following C code? (Assuming that we have entered the value 1 in the standard input)

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         double ch;
  5.         printf("enter a value between 1 to 2:");
  6.         scanf("%lf", &ch);
  7.         switch (ch)
  8.         {
  9.            case 1:
  10.              printf("1");
  11.              break;
  12.            case 2:
  13.              printf("2");
  14.              break;
  15.         }
  16.     }

a) Compile time error
b) 1
c) 2
d) Varies
Answer: a
Clarification: None.

7. What will be the output of the following C code? (Assuming that we have entered the value 1 in the standard input)

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         char *ch;
  5.         printf("enter a value between 1 to 3:");
  6.         scanf("%s", ch);
  7.         switch (ch)
  8.         {
  9.            case "1":
  10.               printf("1");
  11.               break;
  12.            case "2":
  13.               printf("2");
  14.               break;
  15.         }
  16.     }

a) 1
b) 2
c) Compile time error
d) No Compile time error
Answer: c
Clarification: None.

8. What will be the output of the following C code? (Assuming that we have entered the value 1 in the standard input)

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int ch;
  5.         printf("enter a value between 1 to 2:");
  6.         scanf("%d", &ch);
  7.         switch (ch)
  8.         {
  9.            case 1:
  10.               printf("1n");
  11.            default:
  12.               printf("2n");
  13.         }
  14.     }

a) 1
b) 2
c) 1 2
d) Run time error
Answer: c
Clarification: None.

9. What will be the output of the following C code? (Assuming that we have entered the value 2 in the standard input)

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int ch;
  5.         printf("enter a value between 1 to 2:");
  6.         scanf("%d", &ch);
  7.         switch (ch)
  8.         {
  9.            case 1:
  10.               printf("1n");
  11.               break;
  12.               printf("Hi");
  13.            default:
  14.               printf("2n");
  15.         }
  16.     }

a) 1
b) Hi 2
c) Run time error
d) 2
Answer: d
Clarification: None.

10. What will be the output of the following C code? (Assuming that we have entered the value 1 in the standard input)

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int ch;
  5.         printf("enter a value between 1 to 2:");
  6.         scanf("%d", &ch);
  7.         switch (ch, ch + 1)
  8.         {
  9.            case 1:
  10.               printf("1n");
  11.               break;
  12.            case 2:
  13.               printf("2");
  14.               break;
  15.         }
  16.     }

a) 1
b) 2
c) 3
d) Run time error
Answer: b
Clarification: None.

  250+ TOP MCQs on Assignment Operators & Expressions and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top