250+ TOP MCQs on Introduction – Methods of Linear Measurement and Answers

Surveying Multiple Choice Questions on “Introduction – Methods of Linear Measurement”.

1. Which of the following is not among the methods of linear measurements?
a) Direct measurements
b) Measurements by optical means
c) Indirect measurements
d) Electromagnetic methods or EDM
Answer: c
Clarification: Linear measurements are mainly divided into three heads. They are direct measurements, measurements by optical means, EDM.

2. Which of the following is not a method of measuring the distances directly?
a) Pacing
b) Measurement with passometer
c) Measurement with pedometer
d) Measurement with theodolite
Answer: d
Clarification: Measurements with theodolite is optical means. Measurement with passometer, measurement with pedometer, pacing are based on the method of measuring the distances directly.

3. In which method measurements of distances are chiefly confined to the preliminary surveys and explorations where a surveyor is called upon to make a rough survey as quickly as possible?
a) Chaining
b) Pacing
c) Measurements with passometer
d) Measurements with theodolite
Answer: b
Clarification: Pacing also used to roughly check the distances measured by other means. Chaining is an accurate way of measurement under direct measurement.

4. Which of the following measurements varies with an individual before computing the length of line?
a) Chaining
b) Pacing
c) Levelling
d) Contouring
Answer: b
Clarification: Length of a line is computed by knowing the average length of pace. Pacing is a rough surveying. Chaining gives almost accurate readings. Taping gives accurate readings.

5. Which method consists in counting the number of paces between the two points of a line?
a) Chaining
b) Pacing
c) Levelling
d) Contouring
Answer: b
Clarification: By definition of pacing chaining is measuring using different chains. Levelling is a method used to estimate elevation of ground which is 2 dimensional. Contouring gives three dimensional view of the site.

6. Pacing is difficult in _______
a) Smooth surfaces
b) Plain areas
c) Rough ground
d) Plateaus
Answer: c
Clarification: Pacing is difficult in uneven grounds due to different slopes. That is because it becomes different as well as difficult to measure length of irregular ground accurately.

7. Instrument shaped like a watch and is carried in pocket or attached to one leg is _______
a) Pedometer
b) Odometer
c) Passometer
d) Speedometer
Answer: c
Clarification: Passometer is an instrument shaped like a watch and is carried in pocket or attached to one leg. Pedometer advantage on the passometer is that it registers total distance covered unlike a number of paces in passometer.

8. Which instrument mechanism is operated by motion of the body and it automatically registers the number of paces, thus avoiding the monotony and strain of counting the paces, by the surveyor?
a) Passometer
b) Pedometer
c) Odometer
d) Chaining
Answer: a
Clarification: Pedometer is a device similar to the passometer except that, adjusted to the length of the pace of the person carrying it. Passometer avoids the monotony and strain of counting the paces.

9. Which instrument registers total distance covered by any number of pace?
a) Passometer
b) Pedometer
c) Odometer
d) Chaining
Answer: b
Clarification: Pedometer advantage on passometer is that it registers total distance covered unlike number of paces in passometer.

10. Instrument for registering the number of revolutions of a wheel is _____
a) Odometer
b) Pedometer
c) Pedometer
d) Chaining
Answer: a
Clarification: Number of revolutions registered by Odometer can then be multiplied by the circumference of the wheel to get the distance. Pedometer advantage on passometer is it registers total distance covered unlike number of paces in passometer.

11. Most accurate method of direct measuring is with ________
a) Passometer
b) Pedometer
c) Theodolite
d) Chaining
Answer: d
Clarification: Theodolite measurement is not under direct measurements. Measurement with passometer, measurement with pedometer, pacing is based on the method of measuring the distances directly.

12. Which of the following is not under direct measurement?
a) Pacing
b) Chaining
c) Taping
d) Triangulation
Answer: d
Clarification: Triangulation is by optical means. Pacing is rough surveying. Chaining gives almost accurate readings. Taping gives accurate readings.

13. What is required to transfer points to the ground, while chaining along the sloping ground?
a) Spirit level
b) Plumb bob
c) Butt rod
d) Pegs
Answer: b
Clarification: It also transfers points from line ranger to the ground. Spirit level is the instrument used to level the plane table by adjusting the spirit bubble in it to center.

14. What is used for measuring offsets, but it is often used by building surveyors or architects?
a) Plum bob
b) Butt rod
c) Pegs
d) Laths
Answer: b
Clarification: It generally consists of two laths, each of 1 yard or 1 m in length loosely tiered together. Plumb bob is suspended at the center of the plane table to transfer the points on the plan to ground.

15. What is used in centering aid in theodolites, compass, plane table and variety of other surveying instruments?
a) Butt rod
b) Whites
c) Laths
d) Plumb bob
Answer: d
Clarification: Plumb bob transfers points to the ground so it is used for centering. Butt are used for measuring offsets.

Leave a Reply

Your email address will not be published.