CSS Problems on “Introduction to CSS”.
1. CSS stands for __________
a) Color Style Sheets
b) Cascade Sheets Style
c) Cascade Style Sheet
d) Cascading Style Sheets
Answer: d
Clarification: CSS is a style sheet language which stands for Cascading Style Sheet.
2. In CSS, h1 can be called as _______
a) Selector
b) Attribute
c) Value
d) Tag
Answer: a
Clarification: HTML element h1 is used in CSS for styling then it is also called a selector. Attributes are the special words which control the element’s behaviour. To show the start and end of HTML element, tag is used.
3. In css, “color:red” can be called as _____________
a) Selector
b) Rule
c) Declaration
d) Value
Answer: c
Clarification: In CSS, color:red is the declaration for an element saying that the given element has to apply a red color. Color is one of CSS property.
4. Which of the following attributes is used to specify elements to bind style rules to?
a) id
b) class
c) tag
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: In CSS, styling elements can be done by id, class and tag attribute.
5. Which selector is used to specify a rule to bind a particular unique element?
a) id
b) class
c) tag
d) both class and tag
Answer: a
Clarification: For binding a particular unique element, id selectors are used. While for group of elements, class selector can be used.
6. In CSS, “font-size” can be called as ________
a) Selector
b) Rule
c) Property
d) Property-Name
Answer: d
Clarification: In CSS, font-size is a property-name which increases/decreases the font of text.
7. _________ selectors are used to specify a group of elements.
a) id
b) class
c) tag
d) both class and tag
Answer: b
Clarification: Class selectors are used to specify a group of elements. Id selector specifies a particular unique element.
8. Which of the following tag is used to embed css in html page?
a) is used to embed JS in HTML. is HTML5 declaration.
9. __________ has introduced text, list, box, margin, border, color, and background properties.
a) css
b) html
c) ajax
d) php
Answer: a
Clarification: CSS is a style sheet language which stands for Cascading Style Sheet. CSS has introduced text, list, box, margin, border, color, and background properties.
10. Is it the best way to include H1 heading only one time on the web page.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: It is good practice to include H1 heading only once and to use H2-H6 heading in other areas.
