250+ TOP MCQs on Java.lang – System Class Advance and Answers

This set of Java Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “System Class Advance”.

1. Which of these exceptions is thrown by methods of System class?
a) IOException
b) SystemException
c) SecurityException
d) InputOutputException

Answer: c
Clarification: System class methods throw SecurityException.

2. Which of these methods initiates garbage collection?
a) gc()
b) garbage()
c) garbagecollection()
d) Systemgarbagecollection()

Answer: a
Clarification: None.

3. Which of these methods loads the specified dynamic library?
a) load()
b) library()
c) loadlib()
d) loadlibrary()

Answer: a
Clarification: load() methods loads the dynamic library whose name is specified.

4. Which of these method can set the out stream to OutputStream?
a) setStream()
b) setosteam()
c) setOut()
d) streamtoOstream()

Answer: c
Clarification: None.

5. Which of these values are returns under the case of normal termination of a program?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: a
Clarification: None.

6. What will be the output of the following Java program?

  1.     import java.lang.System;
  2.     class Output
  3.     {
  4.          public static void main(String args[])
  5.          {
  6.              long start, end;   
  7.              start = System.currentTimeMillis();
  8.              for (int i = 0; i < 10000000; i++);
  9.              end = System.currentTimeMillis();
  10.              System.out.print(end - start);
  11.          }
  12.     }

a) 0
b) 1
c) 1000
d) System Dependent

Answer: d
Clarification: End time is the time taken by loop to execute it can be any non zero value depending on the System.
Output:

$ javac Output.java
$ java Output
78

7. What will be the output of the following Java program?

  1.     import java.lang.System;
  2.     class Output 
  3.     {
  4.         public static void main(String args[])
  5.         {
  6.             byte a[] = { 65, 66, 67, 68, 69, 70 };
  7.             byte b[] = { 71, 72, 73, 74, 75, 76 };  
  8.             System.arraycopy(a, 0, b, 0, a.length);
  9.             System.out.print(new String(a) + " " + new String(b));
  10.         }
  11.     }

a) ABCDEF ABCDEF
b) ABCDEF GHIJKL
c) GHIJKL ABCDEF
d) GHIJKL GHIJKL

Answer: a
Clarification: System.arraycopy() is a method of class System which is used to copy a string into another string.
Output:

$ javac Output.java
$ java Output
ABCDEF ABCDEF

8. What will be the output of the following Java program?

  1.     import java.lang.System;
  2.     class Output 
  3.     {
  4.         public static void main(String args[])
  5.         {
  6.             byte a[] = { 65, 66, 67, 68, 69, 70 };
  7.             byte b[] = { 71, 72, 73, 74, 75, 76 };  
  8.             System.arraycopy(a, 0, b, 3, a.length - 3);
  9.             System.out.print(new String(a) + " " + new String(b));
  10.         }
  11.     }

a) ABCDEF ABCDEF
b) ABCDEF GHIJKL
c) ABCDEF GHIABC
d) GHIJKL GHIJKL

Answer: c
Clarification: System.arraycopy() is a method of class System which is used to copy a string into another string.
Output:

$ javac Output.java
$ java Output
ABCDEF GHIABC

9. What will be the output of the following Java program?

  1.     import java.lang.System;
  2.     class Output
  3.     {
  4.         public static void main(String args[])
  5.         {
  6.             byte a[] = { 65, 66, 67, 68, 69, 70 };
  7.             byte b[] = { 71, 72, 73, 74, 75, 76 };  
  8.             System.arraycopy(a, 2, b, 3, a.length - 4);
  9.             System.out.print(new String(a) + " " + new String(b));
  10.         }
  11.     }

a) ABCDEF ABCDEF
b) ABCDEF GHIJKL
c) ABCDEF GHIABC
d) ABCDEF GHICDL

Answer: d
Clarification: System.arraycopy() is a method of class System which is used to copy a string into another string.
Output:

$ javac Output.java
$ java Output
ABCDEF GHICDL

10. What will be the output of the following Java program?

  1.     import java.lang.System;
  2.     class Output 
  3.     {
  4.         public static void main(String args[])
  5.         {
  6.             System.exit(5);
  7.         }
  8.     }

a) 0
b) 1
c) 4
d) 5

  250+ TOP MCQs on Java.util – LinkedList, HashSet & TreeSet Class and Answers

Answer: d
Clarification: None.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top