250+ TOP MCQs on Lathe : Steady Rests and Its Types – 1 and Answers

Machine Tools Multiple Choice Questions on “Lathe : Steady Rests and Its Types-1”.

1. P is lathe accessory used to give extra support for a long slender work pieces. Identify P.
a) steady rests
b) tool post
c) mandrels
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Steady rests is lathe accessory used to give extra support for a long slender work pieces in addition to the centre support during turning.

2. Rests are used when support from_____ end cannot be given for drilling, reaming, tapping etc.
a) headstock
b) tailstock
c) apron
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Rests are used when support from tailstock end cannot be given for drilling, reaming, tapping etc. These rests are fixed at some intermediate points to prevent bonding of work pieces due to their own weight.

3. The jaws can be moved readily_____ by means of adjusting screws in fixed steady rest.
a) in
b) out
c) either in or out
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: The jaws can be moved readily in or out by means of adjusting screws. The three jaws are adjusted on a trued cylindrical face of the work piece.

4. The rest are fixed to prevent the vibration set up due to_____
a) own weight
b) chattering forces
c) own weight and chattering forces both
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: The rest are fixed to prevent the vibration set up due to chattering forces. The use of this rest eliminates the chatter.

  250+ TOP MCQs on Table Top Drilling Machine and Answers

5. Which of the following is not true for rests?
a) rests are used when the length of the work piece is 10 to 15 times the diameters
b) rests help in achieving greater accuracy in machining
c) rests permit only light cuts
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: All mentioned sentences are true except the one which says that the rests are permits only light cuts. Rests permit only heavy cuts.

6. Which of the following is the type of steady rest?
a) fixed steady rest
b) follower steady rest
c) both fixed steady rest and follower steady rest
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: Both are the types of steady rest. A fixed steady rest is fixed to the lathe bed while follower steady rest consists of a c like frame.

7. Which of the following are the parts of fixed rest?
a) adjustable pads
b) locking screw
c) bearing pads
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: All above mentioned are the parts of fixed rest. Apart from these, base, bed clamp, hinge etc. are also the parts of fixed steady rest.

8. Fixed steady rest is stationary.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: Fixed steady rest is stationary because it is fixed to the lathe bed.

9. Fixed steady rest gives support at_____ fixed place only.
a) one
b) two
c) more than two
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Fixed steady rest gives support at one fixed place only. A fixed steady rest can be clamped at any desired position on the lathe bed.

  250+ TOP MCQs on Milling Cutters – 1 and Answers

10. Fixed steady rest consists of a frame containing_____ adjustable pad.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: c
Clarification: Fixed steady rest consists of a frame containing three adjustable pads. These pads are also known as jaws.

11. The top of the frame is machined to suit the inside ways of the
lathe bed in fixed steady rest.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is false. The base of the frame is machined to suit the inside ways of the lathe bed in fixed steady rest.

here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top