250+ TOP MCQs on Shell Special Symbols and Answers

Linux / Unix interview questions and answers focuses on Bash Shell programming & administration. It will be useful for both fresher & experienced preparing interviews on Unix Basics, Essentials and Shell programming.

1. The $ variables in a shell script context designates
a) The runtime of the script
b) Number of command line arguments
c) PID of the shell running the script
d) The exit status of the shell script
Answer: c
Clarification: None.

2. Which variable is used to display number of arguments specified in command line
a) $0
b) $#
c) $*
d) $?
Answer: b
Clarification: None.

3. Which variable contains last background job process id
a) $*
b) $?
c) $$
d) $!
Answer: d
Clarification: None.

4. Which command can be used to test various file attributes
a) if
b) file
c) test
d) type
Answer: c
Clarification: None.

5. * Specifies
a) one or more character
b) zero or more charecter
c) nothing
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

6. ? Specifies
a) one or more character
b) zero or more charecter
c) one character
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: None.

7. Which of the following file set in the current directory are identified by the regular expression a?b*
a) afcc, aabb
b) aabb, axbc
c) abbb, abxy
d) abcd, axbb
Answer: b
Clarification: None.

8. What command would send the output of cmd1 to the input of cmd2?
a) cmd1 | cmd2
b) cmd1 || cmd2
c) cmd1 && cmd2
d) cmd1 ; cmd2
Answer: a
Clarification: None.

9. What is the output of the following command for bash shell:
echo linux $0
a) linux echo
b) linux linux
c) linux bash
d) linux
Answer: c
Clarification: None.

10. Which variable will display the list of the positional parameters?
a) $#
b) $*
c) $?
d) $$
Answer: b
Clarification: None.

Leave a Reply

Your email address will not be published.