Machine Tools Multiple Choice Questions on “Machining Process”.
1. Why metal removal process is costly?
a) more energy is required
b) some of the material is wasted
c) both more energy is required and some of the material is wasted
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: As we require more energy, cost will definitely increase and again some material is also removed(lost) in this process.
2. In which machining process, removed metal is negligible?
a) surface finishing
b) metal removal
c) none of the mentioned
d) both surface finishing and metal removal
Answer: a
Clarification: Metal which is removed, is more ( can’t negligible ) in case of metal removal process but in surface finishing metal removal is negligible.
3. Dimension accuracy is not affected in metal removal process?
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is false. Accuracy of dimension is not affected in surface finishing process.
4. Which of the following process is not grouped under metal removal process?
a) boring
b) milling
c) tumbling
d) rolling
Answer: c
Clarification: Only boring and milling are grouped under metal removal process. Tumbling is the type of surface finishing process.
5. Which of the following is not groped under the surface finishing process?
a) sawing
b) tapping
c) buffing
d) polishing
Answer: a
Clarification: Only tapping, buffing and polishing are grouped under surface finishing process. Sawing is the type of metal removal process.
6. Metal removal process gives poor contour on the compound.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: This is false. Metal removal process gives poor contour on the compound.
7. In how many groups, metal removal process can be classified?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: b
Clarification: Metal removal process can be classified as conventional machining, abrasive process and nontraditional machining.
8. In which type of metal removal process, grinding is included?
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: As per the classification of metal removal process, it is included in abrasive process. When we remove metal with the help of single or multiple abrasive particle, the process is called abrasive process.
9. ______ metal removal process includes milling.
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: As per the classification of metal removal process, it is included in conventional process. Conventional machines are machines which requires human efforts and that are not fully automated. Metal removal process need some human efforts.
10. In which type of metal removal process, thermal energy is included?
a) conventional machining
b) abrasive process
c) nontraditional machining
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: It is included in nontraditional machining. Thermal energy is an energy which is generated from the heat like kinetic energy of molecule, chemical energy of particle and so on.
11. Which of the following is the type of nontraditional machining?
a) turning
b) drilling
c) milling
d) none of the mentioned
