250+ TOP MCQs on Material Balance Problems Involving Partial Saturation and Answers

Chemical Engineering MCQs on “Material Balance Problems Involving Partial Saturation”.

1. A reaction has produced 5 moles of water vapor and 10 liter bone dry air at 27oC and 15 atm, what is the humidity?
a) 24%
b) 49%
c) 83%
d) 106%

Answer: c
Clarification: Moles of bone dry air = 6, => humidity = 5/6*100 = 83%.

2. A reaction has produced 1 mole of water vapor and 5 liter of bone dry air at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 100%
b) 104%
c) 115%
d) 169%

Answer: a
Clarification: Moles of bone dry air = 1, => Humidity = 1/1*100 = 100%.

3. A reaction has produced 0.4 mole of water vapor and 1 liter of bone dry air at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 85%
b) 143%
c) 178%
d) 200%

Answer: d
Clarification: Moles of bone dry air = 0.2, => Humidity = 0.4/0.2*100 = 200%.

4. A reaction has produced 1.5 moles of water and 2 liter of bone dry air at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 5%
b) 25%
c) 50%
d) 75%

Answer: d
Clarification: Moles of bone dry air = 2, => Humidity = 1.5/2*100 = 75%.

5. A reaction has produced 45 moles of water and 25 liter of bone dry air at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 25%
b) 104%
c) 180%
d) 209%

Answer: c
Clarification: Moles of bone dry air = 25, => Humidity = 45/25*100 = 180%.

6. 1 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 5 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 25%
b) 50%
c) 100%
d) 200%

  250+ TOP MCQs on Differential Pressure Measurements and Answers

Answer: d
Clarification: Moles of bone dry air = 1, moles of H2O produced = 2, => humidity = 2/1*100 = 200%.

7. 2 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 45%
b) 80%
c) 95%
d) 143%

Answer: b
Clarification: Moles of bone dry air = 5, moles of H2O produced = 4, => humidity = 4/5*100 = 80%.

8. 0.1 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 1 liter of bone dry air is produced at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 4%
b) 15%
c) 20%
d) 52%

Answer: c
Clarification: Moles of bone dry air = 1, moles of H2O produced = 0.2, => humidity = 0.2/1*100 = 20%.

9. 50 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 20%
b) 80%
c) 200%
d) 400%

Answer: d
Clarification: Moles of bone dry air = 25, moles of H2O produced = 100, => humidity = 100/25*100 = 400%.

10. 25 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 10%
b) 100%
c) 500%
d) 1000%

Answer: d
Clarification: Moles of bone dry air = 5, moles of H2O produced = 50, => humidity = 50/5*100 = 1000%.

11. 0.2 mole glucose reacts completely with excess air, if 5 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 40%
b) 80%
c) 120%
d) 160%

  250+ TOP MCQs on Degrees of Freedom Analysis in Steady-State Process and Answers

Answer: c
Clarification: Moles of bone dry air = 1, moles of H2O produced = 1.2, => humidity = 1.2/1*100 = 120%.

12. 1 mole glucose reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 40%
b) 80%
c) 120%
d) 160%

Answer: c
Clarification: Moles of bone dry air = 5, moles of H2O produced = 6, => humidity = 6/5*100 = 120%.

13. 6 mole glucose reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 20 atm, what is the humidity?
a) 20%
b) 80%
c) 145%
d) 180%

Answer: d
Clarification: Moles of bone dry air = 20, moles of H2O produced = 36, => humidity = 36/20*100 = 180%.

14. 10 mole glucose reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 30 atm, what is the humidity?
a) 100%
b) 200%
c) 300%
d) 400%

Answer: b
Clarification: Moles of bone dry air = 30, moles of H2O produced = 60, => humidity = 60/30*100 = 200%.

15. 1.5 mole glucose reacts completely with excess air, if 5 liter of bone dry air is produced at 27oC and 30 atm, what is the humidity?
a) 50%
b) 150%
c) 200%
d) 300%

Answer: b
Clarification: Moles of bone dry air = 6, moles of H2O produced = 9, => humidity = 9/6*100 = 150%.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top