Concrete Technology Multiple Choice Questions on “Maturity Concept of Concrete”.
1. What is concrete maturity?
a) Concrete strength is directly related to age history
b) Concrete strength is indirectly related to age history
c) Concrete strength is directly related to age and its temperature history
d) Concrete strength is indirectly related to age and its temperature history
Answer: c
Clarification: The maturity concept uses the principle that concrete strength is indirectly related to age and its temperature history.
2. Maturity methods provide a ___________ simple approach for strength of concrete.
a) Relatively
b) Technically
c) Absolutely
d) Actually
Answer: a
Clarification: Maturity method provide a relatively simple approach for reliably estimating the in-place early age compressive strength of concrete during construction.
3. The maturity method is a ___________ approach to predict the early age strength gain of concrete.
a) Difficult
b) Convenient
c) Inconvenient
d) There is no such method
Answer: b
Clarification: The maturity method is a convenient approach to predict the early age strength gain of concrete, using the principle that the concrete strength is directly related to the hydration temperature history of cementitious paste.
4. It is a __________ method.
a) Destructive Testing
b) Nondestructive testing
c) Ring Tension Test
d) Compression Test
Answer: b
Clarification: It is a non-destructive testing method as contrasted to breaking cylinders in the laboratory.
5. It __________ the quantity and ___________ cost of sampling and testing.
a) Increases, Increases
b) Decreases, decreases
c) Increases, Decreases
d) Decreases, Increases
Answer: b
Clarification: It reduces the quantity and cost of sampling and testing by reducing the number of cylinders that need to be cast and broken to determine strength.
6. A lower ratio leads to ___________
a) High strength
b) Low strength
c) Low durability
d) Ease to work
Answer: a
Clarification: A lower ratio leads to higher strength and durability, but may make the mix difficult to work with and form.
7. The material used for UHPC provides compressive strengths up to ___________
a) 17000 psi
b) 20000 psi
c) 25000 psi
d) 29000 psi
Answer: d
Clarification: The material provides compressive strengths up to 29000 pounds per square inch.
8. Where the matrix is extremely dense, a weak aggregate may become the weak.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: For very high-strength concrete where the matrix is extremely dense, a weak aggregate may become the weak link in concrete strength.
