250+ TOP MCQs on Measurements in CSS and Answers

CSS Quiz on “Measurements in CSS”.

1. Which of the following measurement defines a measurement in centimeters?
a) c
b) cm
c) centi
d) centimeter

Answer: b
Clarification:

Example: div {margin-bottom: 1cm;}

2. Which of the following measurement defines a measurement relative to the height of a font in em spaces?
a) px
b) in
c) em
d) pt

Answer: c
Clarification: Defines a measurement relative to the height of a font in em spaces. Because an em unit is equivalent to the size of a given font, if you assign a font to 12pt, each em unit would be 12pt, thus 2em would be 24pt.

3. Which of the following measurement defines a measurement in points?
a) px
b) in
c) em
d) pt

Answer: d
Clarification: Defines a measurement in points. A point is defined as 1/72nd of an inch. A point does not equate to a pixel unless there are 72 pixels per inch onscreen.

4. Which of the following measurement defines a measurement in inches?
a) px
b) in
c) em
d) pt

Answer: b
Clarification:

Example: p {word-spacing: .25in;}

5. Which of the following measurement defines a measurement in pixels?
a) px
b) in
c) em
d) pt

Answer: a
Clarification: None.

6. Which of the following measurement defines a measurement relative to a font’s x-height?
a) e
b) xh
c) ex
d) rxh

Answer: c
Clarification: Defines a measurement relative to a font’s x-height. The x-height is determined by the height of the font’s lowercase letter x.

7. Which of the following measurement is relative to 1percentage of viewport’s larger dimension?
a) vw
b) vmax
c) vmin
d) ch

Answer: b
Clarification: None.

  250+ TOP MCQs on CSS Transition, Perl cgi Programming and Answers

8. Which of the following measurement is relative to 1percentage of the width of the viewport?
a) vw
b) vmax
c) vmin
d) ch

Answer: a
Clarification: None.

9. Which of the following measurement is relative to 1% of the height of the viewport?
a) ch
b) rem
c) %
d) vh

Answer: d
Clarification: None.

10. Which of the following measurement is relative to font-size of the root element?
a) rem
b) kd
c) rr
d) hx

Answer: a

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top