250+ TOP MCQs on Microbial Processes in Wastewater Treatment

Environmental Biotechnology Multiple Choice Questions on “Microbial Processes in Wastewater Treatment”.

1. The water released after use by the domestic and industrial sectors is called as ________
a) waste water
b) ground water
c) salty water
d) pure water

Answer: a
Clarification: The water that is releases from various sources released after use by the domestic and industrial sectors is called as waste water whereas, ground water is the fresh, drinkable quality water found beneath the Earth, salty water is found abundantly in seas, pure water is not waste water.

2. Which of the following parameters of the water is not altered after its use?
a) Physical
b) Chemical
c) pH
d) Volume

Answer: d
Clarification: The waste water has an altered chemical and or physical properties when it is used by various industries, also, pH is altered but the volume of the water remains the same.

3. The release of untreated water into the surface water causes deterioration of water quality and its ________
a) volume
b) temperature
c) lipophilicity
d) biological characteristics

Answer: d
Clarification: When untreated waste water is released into the surface water, it causes deterioration of water quality and hence, the biological characteristics of the water body is affected, whereas, temperature and volume of the water doesn’t really change the characteristic properties of water, chemical accumulation in the organism depends upon the lipid content and lipophilicity of an organism.

4. The diversity of life forms of the water bodies gets affected by the untreated waste water.
a) True
b) False

  250+ TOP MCQs on Microbial Transformations of Pesticides – Nitro Reductions

Answer: a
Clarification: The diversity of life forms of the water bodies gets affected by the untreated waste water when released to the environment into the surface water changing its properties.

5. Which of the following is not caused as a result of the altered primary productivity of water bodies?
a) Algal blooms
b) Adverse health effects
c) Reduction in water quality
d) Increase in water quality

Answer: d
Clarification: Algal blooms causes the reduction in nutrient quality of the water which affects the biological life in water, aquatic organism consumed by humans may cause adverse health effects, there is reduction in water quality, and all of these is caused due to altered primary productivity of water bodies, this never leads to increase in water quality.

6. Organic and inorganic contaminants can be removed by physical and chemical methods.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Organic and inorganic contaminants can be removed by physical and chemical methods or a combination of both or also by biological purification techniques.

7. The physical and chemical methods of treating waste water are efficient yet costly.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: The physical and chemical methods of treating waste water is very efficient in removing toxicants or pollutants but is very costly procedure.

8. The secondary pollution problem is a major concern caused due physical and or chemical purification techniques.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: The physical and chemical methods are very useful in treating waste water and the process is very efficient in removing toxicants or pollutants but is very costly procedure and often causes secondary pollution.

  250+ TOP MCQs on Kinetic Modelling of Bioaccumulation and Answers

9. Which of the following technique is environment friendly and cost effective?
a) Biological
b) Chemical
c) Physical
d) Combination of physical and chemical

Answer: a
Clarification: Biological purification technique of waste water is environment friendly and cost effective whereas Chemical, Physical or a Combination of physical and chemical is efficient but can cause secondary pollution.

10. Biological technique uses catabolic reactions of microorganisms.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Biological purification technique uses catabolic reactions of microorganisms like bacteria, fungi, algae or other microorganisms for partial decomposition of the organic compounds.

11. The decomposition of the organic compounds leads conversion of released minerals into usable biomass.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Biological purification technique uses catabolic reactions of microorganisms like bacteria, fungi, algae or other microorganisms for partial decomposition of the organic compounds which leads conversion of released minerals into usable biomass which is environment friendly.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top