250+ TOP MCQs on Nitrating Agents and Answers

Unit Processes Multiple Choice Questions on “Nitrating Agents”.

1. The Nitration reaction serves to introduce one or more ______ groups into a reacting molecule.
a) Nitro group
b) Nitrite group
c) Ammonia group
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Nitro group (-NO2) is used in nitration reactions.

2. What is the formula of Nitrogen pentoxide?
a) N3O5
b) N2O4
c) N2O5
d) N3O4
Answer: c
Clarification: the formula of nitrogen pentoxide is N2O5, as it ‘penta’ means 5 oxygen atoms.

3. What is ” N2O4” called?
a) Nitrogen pentoxide
b) Nitrogen Trioxide
c) Nitrogen Dioxide
d) Nitrogen Tetroxide
Answer: d
Clarification: It is called Nitrogen tetroxide, as it contains 4 oxygen atom which is called” tetra”.

4. Which is the most important Nitrating medium?
a) Nitric acid and H2SO3
b) Nitric acid and Sulphuric acid
c) Nitrogentetraoxide and -H2SO4
d) All of the mentioned
Answer: b
Clarification: A mixture on nitric acid and sulphuric acid give the most nitrating medium.

5. What is the formula of Nitrile ion?
a) -NO2+
b) -NO3+
c) -NO
d) -NO+
Answer: a
Clarification: The Nitrile ion is shown as -NO2+, it’s formed due to reaction of nitric acid and sulphuric acid.

6. HNO3 + 2H2SO4 ——-> _____ + H3O+ 2HSO4-. Fill in the blank?
a) NO+
b) NO2+
c) NO3+
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Nitric ion is called NO2+, it stabilises the reaction and brings equilibrium.

7. Nitric acid have different Ultraviolet spectrum?
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Nitric acid has 3 different types of ultraviolet spectrums.

8. What is an Azide ion?
a) -N+
b) -N2+
c) -N3+
d) -N4+
Answer: c
Clarification: An azide ion is denoted by -N3+ ion.

9. The 3 different Ultraviolet spectrum are dilute aqueous solvent, inert solvent and ester.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The above statement is true.

10. What is the mixture of Nitric acid and Sulphuric acid called?
a) Nitrite ion
b) Combined acid
c) Addition acid
d) Mixed Acid
Answer: d
Clarification: The mixture of nitric acid and sulphuric acid is called mixed acid.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top