250+ TOP MCQs on Nuclear Magnetic Resonance – 2 and Answers

Organic Chemistry Mcqs on “Nuclear Magnetic Resonance – 2”.

1. In NMR spectroscopy, what is the product of Nuclear ‘g’ factor (gN), the nuclear magneton and the magnetic field strength (B0)?
a) energy of transition from alpha to beta state
b) chemical shift
c) spin-spin coupling constant
d) magnetogyric ratio
Answer: a
Clarification: In NMR spectroscopy. the product of Nuclear ‘g’ factor (gN), the nuclear magneton (βN) and the magnetic field strength (B0) gives the energy of transition from alpha to beta state. As shown below:organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q1

2. An organic compound having the molecular formulae C10H14 exhibited two singlets in the 1H NMR spectrum and three signals in the 13C NMR. What is the compound?
a) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2a
b) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2b
c) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2c
d) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2d
Answer: a
Clarification: In compound a;
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2e
Here only 2 types of Hydrogen are present (two Ha & twelve Hb). So, 2 singlets only. There is no need to check 13C NMR. Still, if you check three types carbon are present (two C1, four C2 and four C2 carbon). Hence, there peak for 13C NMR.

3. The 1H NMR spectrum of a dilute solution of a mixture of acetone and dichloromethane in CDCl3 exhibits two singlets of 1:1 intensity. What will be the molar ratio of acetone to dichloromethane in the solution?
a) 3:1
b) 1:3
c) 1:1
d) 1:2
Answer: b
Clarification: If intensity is 1:1, the ratio must be 1:3
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q3

4. What will be the strength of coupling between geminal protons in the following molecules?
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q4
a) Decrease as the size of ring increase
b) Increase as the size of ring increase
c) Remains same
d) No relation between the size of the ring & coupling

Answer: b
Clarification: Geminal proton 2J coupling i.e. coupling of H & H on same carbon.
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q4a
as ring size increases, bond angle outside decreases i.e. α1 > α2 > α3 > α4 (according % s character). If B.A. decreases, 2J coupling increases.

5. What is the value of gyramagnetic ratio of proton?
a) 41.10 radian/Tesla
b) 42.57 MHz/Tesla
c) 26.75 radian/Tesla
d) 41.10 MHz/Tesla
Answer: b
Clarification:
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q5
Where, I: nucleus spin=1/2
μn: nuclear magneton=5.05×10-27
μ: magnetic moment by protons=2.79
h: Plank constant= 6.63x 10-34joule-seconds.

6. What are the number of signals in 1H NMR in the given molecules?
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q6
a) 3, 4, 4, 3 respectively
b) 2, 6, 4, 2 respectively
c) 2, 4, 6, 2 respectively
d) 2, 4, 2, 6 respectively
Answer: b
Clarification: Different types of proton give the different type of signals, so the different hydrogen will give different numbers of signals.
As we can see first compound has two type of hydrogen Ha and Hb. Compound second has six type of hydrogen Ha, Hb, Hc, Hd, He and H. Compound third has four type of hydrogen Ha, Hb, Hc, Hd and l forth compound has two type of hydrogen Ha and Hb.organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q6a

7. How many peaks are expected in low-resolution NMR spectrum of vinyl chloride and ethyl cyclopropane?
a) 3,5
b) 5,3
c) 6,3
d) 3,6
Answer: a
Clarification: Vinyl chloride compound has three types of proton as shown below and ethyl cyclopropane has five types of protons so five peaks will be observed.
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q7

8. What will be the NMR frequency in MHz of bare 1H in a magnetic field of intensity 1.4092 tesla (given gN = 5.585 and μN = 5.05 x 10-27 JT-1)?
a) 60 MHz
b) 120 MHz
c) 100 MHz
d) 15 MHz

  250+ TOP MCQs on Preparation of Nitro Compounds and Answers
Answer: a
Clarification: By using the below formula we can calculate NMR frequency, where h is Plank’s constant.
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q8

9. At room temperature, what is the number of singlet resonances observed in the 1H NMR spectrum of Me3CC(O)NMe2 (N, N-Dimethylpivalamide)?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 2
Answer: a
Clarification: As shown below; three signals are observed. 3Ha will experience shielding due to O, so They are different from 3Hb.
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q9

10. An organic compound (MF; C8H10O) exhibited the following 1H NMR special data: 62.5 (3H, s), 3.8 (314, s), 6.8 (2H, d, J 8 Hz), 7.2 (2H, d, J 8 Hz) ppm. What will be the compound among the choices?
a) 4-ethylphenol
b) 2-ethylphenol
c) 4-methylanisole
d) 4-methylbenzyl alcohol
Answer: c
Clarification: C8H10O
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q10
3Ha –> 3.8, singlet (deshielded because of –I of oxygen)
3Hb –> 2.5, singlet (No such –I)
2Hc –> 7.2, doublet (deshielded because of anisotropy effect of benzene as well as because of –I of oxygen)
2Hd –> 6.8, doublet (deshielded because of anisotropy of benzene).

To practice MCQs on all areas of Organic Chemistry,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top