250+ TOP MCQs on Null: the Four Letter Word and Answers

MySQL Multiple Choice Questions on “Null: the Four Letter Word”.

1. What is the meaning of “NULL” in Mysql?
a) Not applicable
b) Value not yet known
c) Value undefined
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: None.

2. Is the following statement is true/false?
“An expression can be NULL, but can never equal to NULL”
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: None.

3. Is the following statement is true/false?
“Two NULL values are equal to each other”
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: None.

4. Which operator is used to check whether the expression is “NULL”?
a) IS NULL
b) NOT NULL
c) ON
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: None.

5. Which operator is used to check the expression is not “NULL”?
a) IS NULL
b) NOT NULL
c) ON
d) None of the mentioned

Answer: b
Clarification: None.

6. What will be the output of the following MySQL command?

SELECT *
FROM person
WHERE emp_id IS NULL;

a) Only those columns whose emp_id is NULL
b) Only those columns whose emp_id is not NULL
c) No output
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: None.

7. What will be the output of the following MySQL command?

SELECT * 
FROM person
WHERE emp_id IS NULL;

a) Only those columns whose emp_id is NULL
b) Only those columns whose emp_id is not NULL
c) No output
d) None of the mentioned

Answer: b
Clarification: None.

8. What will be the output of the following MySQL command?

SELECT *
FROM person
WHERE emp_id = NULL;

a) Only those columns whose emp_id is NULL
b) Only those columns whose emp_id is not NULL
c) No output
d) None of the mentioned

  250+ TOP MCQs on Query Mechanics and Answers

Answer: c
Clarification: An expression can never be equated to NULL that is why there will be no output.

9. What will be the output of the following MySQL command?

SELECT fname
FROM person
WHERE emp_id != 6;

a) Only those names whose emp_id is not equal to 6
b) Only those names whose emp_id is equal to 6
c) No output
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: None.

10. What will be the output of the following MySQL command?

SELECT fname
FROM person
WHERE emp_id != 6 OR emp_id IS  NULL;

a) Only those names whose emp_id is not equal to 6 or emp_id with NULL values
b) Only those names whose emp_id is not equal to 6
c) Only those names whose emp_id is equal to 6
d) None of the mentioned

Answer: a

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top