250+ TOP MCQs on PHP Object Tools and Answers

PHP Multiple Choice Questions on “Object Tools – 1”.

1. A package is a set of related _________
a) Objects
b) Classes
c) Programs
d) Functions

Answer: b
Clarification: A package is a set of related classes, usually grouped together in some way. Packages can be used to separate parts of a system from one another.

2. Till which version of PHP, developers were forced to name their files in a global context?
a) PHP 4
b) PHP 5
c) PHP 5.2
d) PHP 5.3

Answer: d
Clarification: If you named a class ShoppingBasket, it would become instantly available across your system.

3. Which of the following can you place inside a namespace?

i) classes
ii) functions
iii) variables

a) i)
b) ii)
c) iii)
d) i), ii) & iii)

Answer: d
Clarification: A namespace is a bucket in which you can place your classes, functions and variables.

4. Which one of the following is the correct way of declaring a namespace?
a) namespace my;
b) namespace my();
c) my namespace;
d) namespace(my);

Answer: a
Clarification: The namespace declaration must be the first statement in its file.

5. Which symbol is used to declare nested namespaces?
a) /
b)
c) .
d) |

Answer: b
Clarification: Example – namespace comgetinstanceutil;

6. Output:

    namespace main;
    comgetinstanceutilDebug::helloWorld()
PHP Fatal error: Class 'maincomgetinstanceutilDebug' not found in ...

Using which one of the following PHP lines will the error be removed?
a) \comgetinstanceutilDebug::helloWorld();
b) getinstanceutilDebug::helloWorld();
c) main.comgetinstanceutilDebug::helloWorld();
d) comgetinstanceutilDebug::helloWorld();

Answer: d
Clarification: PHP is looking below the namespace main for comgetinstanceutil and not finding it. That’s because we are using a relative namespace here. Just as you can make absolute URLs and filepaths by starting off with a separator so you can with namespaces.

  250+ TOP MCQs on PHP Working with Dates and Answers

7. Which keyword can be used to fix the following PHP error?

    namespace main;
    comgetinstanceutilDebug::helloWorld()
PHP Fatal error: Class 'maincomgetinstanceutilDebug' not found in ...

a) fix
b) join
c) use
d) namespace

Answer: c
Clarification: Use keyword allows you to alias other namespaces within the current namespace.
Example – namespace main;

use comgetinstanceutil;
utilDebug::helloWorld();

8. If I already had a Debug class in the main namespace. What will be the output of the following PHP code?

  1. namespace main;
  2. use comgetinstanceutilDebug;
  3. 
    
  4. class Debug {
  5.     static function helloWorld() {
  6.         print "hello from mainDebug";
  7.     }
  8. }
  9. 
    
  10. Debug::helloWorld();

a) error
b) hello from main
c) hello from mainDebug
d) debug

Answer: a
Clarification: PHP Fatal error: Cannot declare class mainDebug because the name is already in use.

9. Which one of the following statements is true for include_once() and require_once()?
a) Both are exactly the same
b) include_once is used for files where as require_once() is not
c) Both Handle the errors in the same way
d) Both do not handle the errors in the same way

Answer: d
Clarification: The only difference between the include() and require() statements lies in their handling of errors. A file invoked using require() will bring down your entire process when you meet an error. The same error encountered via a call to include() will merely generate a warning and end execution of the included file.

10. Which one of the following statements is true for require() and require_once()?
a) They are functions
b) They are statements
c) They’ll not work if the () is not present
d) They can not be used to require files

  250+ TOP MCQs on PHP Session Handling-2 and Answers

Answer: b
Clarification: require() and require_once() are actually statements, not functions. This means that you can omit the brackets when using them.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top