250+ TOP MCQs on Office, Shop Building and Answers

Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions on “Office, Shop Building”.

1. A ______________ may be included in an estimate to provide for unknown costs which are indicated as likely to occur by experience, but are not identifiable.
a) approximate
b) improbability
c) contingency
d) certainty
Answer: c
Clarification: When using an estimate which has no contingency to set a budget or to set aside funding, a contingency is often added to improve the probability that the budget or funding will be adequate to complete the project. Being unable to complete a project risks public ridicule. See cost contingency for more information. The estimate or budget contingency is not intended to compensate for poor estimate quality, and is not intended to fund design growth, owner changes, or anything else unrelated to delivering the scope as defined in the estimate documentation. Generally more contingency is needed for earlier estimates due to the higher uncertainty of estimate accuracy.

2. Generally for any construction project, three parties are involved namely owner, design professionals and construction professionals.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: In some cases the design professional and construction professional are from the same company or they form a team through a joint venture for providing service to the owner in the project. It is the responsibility of each party involved in the project to estimate the costs during various stages of the project. An early estimate helps the owner to decide whether the project is affordable within the available budget, while satisfying the project’s objectives.

3. The total project cost consists of two components namely front cost and indirect cost.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: The total project cost consists of two components namely direct cost and indirect cost. Direct cost includes cost of materials, equipment and labour associated with each item of work and also includes cost of subcontracted works. Indirect costs are the costs which are not associated with each item of work rather these costs are calculated for the entire construction work and includes overhead costs (both job office or site office overhead and general head office overhead), contingency i.e. cost for any unforeseen work and profit.

3. For cost estimating _________ serves as an important framework for organized collection project cost data and preparing the cost estimates at different levels.
a) WCS
b) WPS
c) WMS
d) WBS
Answer: d
Clarification: For cost estimating, work breakdown structure (WBS) serves as an important framework for organized collection project cost data and preparing the cost estimates at different levels. It is a technique that involves the hierarchical breakdown of the project into different work elements at successive levels and defines the interrelationships between them.

4. The estimate which prepared using any rough method to get the approximate cost construction anticipated in a project is called an ______________ estimate.
a) approximate
b) precise
c) exact
d) rough
Answer: a
Clarification: The approximate estimate is done in order to find out an approximate cost in very short time before starting the project. The estimation is made before selecting the final specification and design of the project. This method is also known as preliminary or rough estimate.

5. Which method is not adopted for volume calculating?
a) From cross-section
b) From spot level
c) From contour
d) From plan
Answer: d
Clarification: Volume can be measured by a contour map, but the volume calculated by this method is approximate. It cannot be compared with the volume calculated by the cross-section method. As the full ground irregularities are not predicted by contours, and also as the contour intervals are not small, volume calculated from contours is likely to be an approximate one. To calculate volume by this method, general recommendations of contour interval is a maximum of 2 meters for a regular ground surface, and 0.5 meter for an irregular topography.

6. The measurement is not made in square metres in case of ____________
a) D.P.C. (Damp proof course)
b) Form works
c) R.C. chhajjas
d) Concrete Jaffries
Answer: c
Clarification: A chhajja is the projecting or overhanging eaves or cover of a roof, usually supported on large carved brackets.It forms part of the architecture of Rajasthan, Gujarat, Punjab and Uttar Pradesh. In Rajasthan they are particularly large.

7. Which option is not considered as the duty of quantity surveyor?
a) Preparing bill of quantities (Taking off, squaring, Abstracting and billing), taking little amount for personal use as being quantity surveyor
b) Preparing bills for part payments at intervals during the execution of work
c) Preparing bill of adjustment in the case of variations ordered during the execution of work
d) Giving legal advice in case of court proceedings
Answer: a
Clarification: Quantity surveyor duties typically include: Conducting feasibility studies to estimate materials, time and labour costs. Preparing, negotiating and analysing costs for tenders and contracts. Advising on a range of legal and contractual issues. No amount can be kept by anyone without any prior permission of the concerned authority.

8. Which is not the essential quality of a good surveyor?
a) The quality surveyor must be well versed with the drawings of work
b) He should be able to read the drawing correctly and bill the quantities accurately
c) He should have a thorough knowledge of the construction procedure to be adopted, the various items of works involved in the execution and the different materials to be used in the work
d) Oral representation of schedule to be priced by tenderor
Answer: d
Clarification: He should be able to prepare written schedule to be priced by tenderor for better understanding, for future proof, easy in showing the work to multiple people etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.