250+ TOP MCQs on Operators and Answers

This section on C++ language interview questions and answers on “Operators”. One shall practice these interview questions to improve their C++ programming skills needed for various interviews (campus interviews, walk-in interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C++ programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C++ language interview questions come with the detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C++ concepts.

Here is a listing of C++ language interview questions on “Operators” along with answers, explanations and/or solutions:

1. Which operator is having the right to left associativity in the following?
a) Array subscripting
b) Function call
c) Addition and subtraction
d) Type cast
Answer: d
Clarification: There are many rights to left associativity operators in C++, which means they are evaluation is done from right to left. Type Cast is one of them. Here is a link of the associativity of operators: https://github.com/MicrosoftDocs/cpp-docs/blob/master/docs/cpp/cpp-built-in-operators-precedence-and-associativity.md

2. Which operator is having the highest precedence?
a) postfix
b) unary
c) shift
d) equality
Answer: a
Clarification: The operator which is having the highest precedence is postfix and lowest is equality.

3. What is this operator called ?:?
a) conditional
b) relational
c) casting operator
d) unrelational
Answer: a
Clarification: In this operator, if the condition is true means, it will return the first operator, otherwise second operator.

4. What will be the output of the following C++ code?

  1.     #include 
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         int a;
  6.         a = 5 + 3 * 5;
  7.         cout << a;
  8.         return 0;
  9.     }

a) 35
b) 20
c) 25
d) 30
Answer: b
Clarification: Because the * operator is having highest precedence, So it is executed first and then the + operator will be executed.
Output:

5. What is the use of dynamic_cast operator?
a) it converts virtual base class to derived class
b) it converts the virtual base object to derived objects
c) it will convert the operator based on precedence
d) it converts the virtual base object to derived class
Answer: a
Clarification: Because the dynamic_cast operator is used to convert from base class to derived class.

6. What will be the output of the following C++ code?

  1.     #include 
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         int a = 5, b = 6, c, d;
  6.         c = a, b;
  7.         d = (a, b);
  8.         cout << c << ' ' << d;
  9.         return 0;
  10.     }

a) 5  6
b) 6  5
c) 6  7
d) 6  8
Answer: a
Clarification: It is a separator here. In C, the value a is stored in c and in d the value b is stored in d because of the bracket.
Output:

$ g++ op3.cpp
$ a.out
5    6

7. What will be the output of the following C++ code?

  1.     #include 
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         int i, j;
  6.         j = 10;
  7.         i = (j++, j + 100, 999 + j);
  8.         cout << i;
  9.         return 0;
  10.     }

a) 1000
b) 11
c) 1010
d) 1001
Answer: c
Clarification: j starts with the value 10. j is then incremented to 11. Next, j is added to 100. Finally, j (still containing 11) is added to 999 which yields the result 1010.
Output:

$ g++ op2.cpp
$ a.out
1010

8. What will be the output of the following C++ code?

  1.     #include 
  2.     using namespace std;
  3.     int main ()
  4.     {
  5.         int x, y;
  6.         x = 5;
  7.         y = ++x * ++x;
  8.         cout << x << y;
  9.         x = 5;
  10.         y = x++ * ++x;
  11.         cout << x << y;
  12.         return 0;
  13.     }

a) 749735
b) 736749
c) 367497
d) 367597
Answer: a
Clarification: Because of the precedence the pre-increment and post increment operator, we got the output as 749736.
Output:

$ g++ op.cpp
$ a.out
749735

9. What will be the output of the following C++ code?

  1.     #include 
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         int a = 5, b = 6, c;
  6.         c = (a > b) ? a : b;
  7.         cout << c;
  8.         return 0;
  9.     }

a) 6
b) 5
c) 4
d) 7
Answer: a
Clarification: Here the condition is false on conditional operator, so the b value is assigned to c.
Output:

10. What will be the output of the following C++ code?

  1.     #include 
  2.     using namespace std;
  3.     main()
  4.     {
  5.         double a = 21.09399;
  6.         float b = 10.20;
  7.         int c ,d;
  8.         c = (int) a;
  9.         d = (int) b;
  10.         cout << c <<' '<< d;
  11.         return 0;
  12.     }

a) 20 10
b) 10 21
c) 21 10
d) 10 20
Answer: c
Clarification: In this program, we are casting the operator to integer, So it is printing as 21 and 10.
Output:

$ g++ op5.cpp
$ a.out
21	10
  250+ TOP MCQs on Pointers to Members and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top