250+ TOP MCQs on Organism and its Environment and Answers

Biology Multiple Choice Questions on “Organism and its Environment – 1”.

1. Who is revered as Father of Ecology in India?
a) Ramdeo Misra
b) Raja Ram Mohan Roy
c) Verghese Kurien
d) MS Swaminathan
Answer: a
Clarification: The Father of Ecology in India is Ramdeo Misra. Raja Ram Mohan Roy was a freedom fighter. Verghese Kurien is the Father of the White Revolution of India while MS Swaminathan is the Father of Green Revolution of India.

2. By studying what processes can we tell the complexity of organisms?
a) Physical organization
b) Biological organization
c) Chemical organization
d) Physiological organization
Answer: b
Clarification: As evolution proceeds, organisms become more and more complex. The complexity of organisms can be given by studying various processes of biological organization.

3. What is the first level of organization?
a) Organ
b) Cell
c) Organism
d) Macromolecules
Answer: d
Clarification: Macromolecules are the first level of the organization of any organism. They are large molecules made by joining of monomers. An organism consists of various macromolecules such as carbohydrates, proteins, lipids, and nucleic acids.

4. What is the level of the organization after the macromolecules?
a) Polymer
b) Tissue
c) Cell
d) Organ
Answer: c
Clarification: The level of the organization after macromolecule is a cell. Many macromolecules of different types come together and give rise to a living entity called cell. A cell is the smallest and microscopic basic structural and functional unit of life of any organism.

5. What is the level of the organization after the cell?
a) Macromolecules
b) Organ
c) Tissue
d) Organism

Answer: c
Clarification: The level of the organization after a cell is a tissue. Various cells come together and form a tissue. These cells are similar and consist of a cellular matrix. It is the level of organization between cells and an organ.

6. What is the level of the organization before an organism?
a) Tissue
b) Organ
c) Cell
d) Community
Answer: b
Clarification: The level of the organization before an organism is organs. Many tissues of the same origin together form an organ. These tissues are adapted to perform a specific function. It is the organizational level between tissues and an individual organism.

7. What is the level of the organization after the organs?
a) Community
b) Cell
c) Tissues
d) Organism
Answer: d
Clarification: The level of the organization after an organ is an organism. It means that various organs come together to make an organism. This is also known as an organ system.

8. What is the level of the organization after an individual organism?
a) Community
b) Organs
c) Population
d) Cells
Answer: c
Clarification: Population is the level of the organization after an organism. Various organisms come together and start residing at the same place known as population. The population includes organisms of the same group or species.

9. What is the level of the organization after the population?
a) Community
b) Organism
c) Tissues
d) Organs
Answer: a
Clarification: A group of populations is known as a community. It is a group of people who share the same place or live within the same area. These people may share common characteristics. It is the organizational level between population and ecosystems.

  250+ TOP MCQs on Ecosystem – Energy Flow and Answers

10. What is the organizational level before biomes?
a) Ecosystem
b) Population
c) Communities
d) Organism
Answer: a
Clarification: The organizational level before biomes and after the population is called an ecosystem. An ecosystem consists of biotic and abiotic components that interact within a system. The components are linked together with various nutrient cycles and energy flows.

11. Which of the following is the last level of organization?
a) Cells
b) Organism
c) Biomes
d) Ecosystem
Answer: c
Clarification: The last level of organization is biomes. These are the world’s major distinct biological communities which consist of animals and plants which have common characteristics for the environment they exist in.

12. By which method do birds communicate with each other?
a) Shouting
b) Eating
c) Talking
d) Singing
Answer: d
Clarification: Birds communicate with each other via singing. They use this methodology to alert against the prey, scare away predators, to decision a mate, etc. The groups of birds that can sing are called passerines, or perching birds.

13. How many levels of the organization do ecology consists of?
a) Two
b) Eight
c) Five
d) Four
Answer: d
Clarification: The ecology consists of 4 levels of the organizations that include organisms, populations, communities, and biomes. The subject that deals with the interactions between organisms and their physical, abiotic components is called ecology.

14. Cells → Tissues → ? → Organisms → Population
What is the missing level of the organization?
a) Communities
b) Biomes
c) Organs
d) Ecosystem

Answer: c
Clarification: The missing level of the organization in the above problem is Organs. Many tissues of the same origin associate to form an organ. And different organs associate to make an organism.

15. Organism → Population → ? → Ecosystems → Biomes
What is the missing level of the organization?
a) Communities
b) Cells
c) Tissues
d) Organs
Answer: a
Clarification: The level of organization missing in the above problem is Community. A bunch of populations residing within the same space and sharing common characteristics is thought of as a community. An ecosystem is a higher level of organization that has a community alongside its physical, abiotic factors.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top