250+ TOP MCQs on Pointers to Pointers and Answers

C quiz on “Pointers to Pointers”. One shall practice these quizzes to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walkin interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C quiz comes with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of C quiz on “Pointers to Pointers” along with answers, explanations and/or solutions:

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int k = 5;
  5.         int *p = &k;
  6.         int **m  = &p;
  7.         printf("%d%d%dn", k, *p, **m);
  8.     }

a) 5 5 5
b) 5 5 junk value
c) 5 junk junk
d) Run time error
Answer: a
Clarification: None.

2. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int k = 5;
  5.         int *p = &k;
  6.         int **m  = &p;
  7.         printf("%d%d%dn", k, *p, **p);
  8.     }

a) 5 5 5
b) 5 5 junk value
c) 5 junk junk
d) Compile time error
Answer: d
Clarification: None.

3. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int k = 5;
  5.         int *p = &k;
  6.         int **m  = &p;
  7.         **m = 6;
  8.         printf("%dn", k);
  9.     }

a) 5
b) Compile time error
c) 6
d) Junk
Answer: c
Clarification: None.

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int a[3] = {1, 2, 3};
  5.         int *p = a;
  6.         int *r = &p;
  7.         printf("%d", (**r));
  8.     }

a) 1
b) Compile time error
c) Address of a
d) Junk value
Answer: b
Clarification: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int a[3] = {1, 2, 3};
  5.         int *p = a;
  6.         int **r = &p;
  7.         printf("%p %p", *r, a);
  8.     }

a) Different address is printed
b) 1 2
c) Same address is printed
d) 1 1
Answer: c
Clarification: None.

6. How many number of pointer (*) does C have against a pointer variable declaration?
a) 7
b) 127
c) 255
d) No limits
Answer: d
Clarification: None.

7. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int a = 1, b = 2, c = 3;
  5.         int *ptr1 = &a, *ptr2 = &b, *ptr3 = &c;
  6.         int **sptr = &ptr1; //-Ref
  7.         *sptr = ptr2;
  8.     }

a) ptr1 points to a
b) ptr1 points to b
c) sptr points to ptr2
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     void main()
  3.     {
  4.         int a[3] = {1, 2, 3};
  5.         int *p = a;
  6.         int **r = &p;
  7.         printf("%p %p", *r, a);
  8.     }

a) Different address is printed
b) 1 2
c) Same address is printed
d) 1 1
Answer: c
Clarification: None.

  250+ TOP MCQs on Mathematical functions and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top