250+ TOP MCQs on Preparation, Properties and Applications of Some Compounds

Applied Chemistry Questions on “Preparation, Properties and Applications of some Compounds”.

1. Poly carbonates are the durable materials with _________
a) Low impact resistances
b) High scratch resistance
c) Low scratch resistance
d) Low transparency

Answer: c
Clarification: Poly carbonates are the durable materials with the high impact resistances, low scratch resistances and high transparency.

2. Poly carbonates possess glass transition temperature of __________
a) 144oC
b) 145oC
c) 146oC
d) 147oC

Answer: d
Clarification: Poly carbonates has the transition temperature of 147oC. Poly carbonates are transparent and good electrical insulators.

3. _________ are used in the data storage.
a) Bakelite
b) TEFLON
c) Poly carbonates
d) Polyethylene

Answer: c
Clarification: Poly carbonates are used in the data storage. They are used in the production of compact discs and bluray discs as well as DVD’s.

4. Poly carbonates are used as ________ in the high stability capacitors.
a) Accelerator
b) Inhibitor
c) Dielectric
d) Initiator

Answer: c
Clarification: Poly carbonates are used as the dielectric in the high stability capacitors. Poly carbonates are used in the construction materials.

5. Polyurethanes are in the class of compounds __________
a) Reaction polymers
b) Chain polymers
c) Branched polymers
d) Linear polymers

Answer: a
Clarification: Polyurethanes are in the class of compounds called reaction polymers which include in epoxies, polyesters and phenolics.

6. Polyurethanes possess __________
a) No impact resistance
b) Softness
c) Hardness
d) No tear resistance

Answer: c
Clarification: The polyurethanes possess the impact resistance, tensile strength, hardness, abrasion and tear resistance.

7. The chair, house and car are some of the applications of the __________
a) Bakelite
b) TEFLON
c) Polyurethane
d) Poly vinyl chloride

  250+ TOP MCQs on Properties of Polymers and Answers

Answer: c
Clarification: The chair, house and car are some of the applications of the polyurethane. It has many applications in the daily life also.

8. Polyurethanes are _________
a) Good conductors
b) Good insulators
c) Having no tensile strength
d) Affected by heat

Answer: b
Clarification: Polyurethanes are having the good insulating properties. They are having tensile strength and they are resistant to environment conditions like heat, moisture, etc.

9. Polyurethanes are used for purifying the ________
a) Water
b) Alcohol
c) Acids
d) Salt solutions

Answer: a
Clarification: Polyurethanes are used for purifying the water. They are used in refrigeration and freezers also.

10. Sun glasses, computer cases and printing substrate can be done by using _________
a) Polyurethanes
b) Poly carbonates
c) Poly vinyl cyanide
d) Polyethylene

Answer: b
Clarification: Sun glasses, computer cases and printing substrate can be done by using poly carbonates. Theft proplastic packaging which cannot be opened by hand are also made from poly carbonates.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top