250+ TOP MCQs on Pressure Sensor and Answers

IOT Multiple Choice Questions on “Pressure Sensor”.

1. Which devices measures gases or liquid?
a) Proximity sensor
b) Pressure sensor
c) Temperature sensor
d) Touch sensor

Answer: b
Clarification: The pressure sensor is a device for pressure measurement of gases or liquid. Pressure is an expression of the force required to stop a fluid from expanding.

2. Which sensor measures the pressure relative to perfect vacuum?
a) Absolute pressure sensor
b) Gauge pressure sensor
c) Vacuum pressure sensor
d) Differential pressure sensor

Answer: a
Clarification: Pressure sensor can be classified in terms of pressure ranges they measure, temperature ranges of operation, and most importantly the type of pressure they measure. Absolute pressure sensor is a sensor that measures the pressure relative to perfect vacuum.

3. Which sensor measure the pressure relative to atmospheric pressure?
a) Absolute pressure sensor
b) Gauge pressure sensor
c) Vacuum pressure sensor
d) Differential pressure sensor

Answer: b
Clarification: This sensor measures the pressure relative to atmospheric pressure. A tire pressure gauge is an example of gauge pressure measurement; when it indicates zero, then the pressure it is measuring is the same as the ambient pressure.

4. Barometer is which type of sensor________
a) Pressure sensor
b) Touch sensor
c) Temperature sensor
d) Humidity sensor

Answer: a
Clarification: Barometers and pressure gauges are the most popular sensors used for IOT ecosystem. Barometers are an absolute help in weather forecasting as in accurately measures the ambient air.

5. Touch screen devices use which sensor?
a) Touch sensor
b) Temperature sensor
c) Humidity sensor
d) Pressure sensor

Answer: d
Clarification: Pressure sensors are ultimate solution for IOT as they can be used in various areas such as touch screen devices.

6. What is the stability of pressure sensor?
a) +/-0.75% FS
b) +/-0.5% FS
c) +/- 0.35% FS
d) +/-0.125% FS

Answer: c
Clarification: One of the main feature of pressure sensor is its stability which is +/-0.35% FS(Full Scale).

7. What is the operating voltage of pressure sensor?
a) 3.5v
b) 1.5v
c) 5v
d) 3v

Answer: d
Clarification: The pressure sensor has and absolute pressure of 1.2 bar to 10 bar. The typical operating system is 3v. With a supply voltage of 5v they offer sensitivities of between 15 mV/bar and 80 mV/bar, depending on type.

8. The feature of c39 is its low insertion height.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: The c39 is especially suitable for IOT and consumer applications. One feature of c39 is its low insertion height of just 0.24mm, which makes the low-profile MEMS pressure sensor die ideal for applications in smartphones and wearables.

9. What is the absolute pressure of c39?
a) 2.0 bar
b) 1.5 bar
c) 1.2 bar
d) 1.35 bar

Answer: c
Clarification: The c39 is designed for an absolute pressure of 1.2 bar and, like the c33 series, offers long-term stability of +/-0.35% FS.

10. Which pressure standard is used for gauge?
a) Dead-weight tester
b) Manometer
c) Pressure switches
d) Stain gauge pressure sensor

Answer: b
Clarification: A mercury manometer is a simple pressure standard and may be used for gauge, differential, and absolute measurements with a suitable reference.

11. Pressure measured relative to perfect vacuum is termed as ______
a) Absolute Pressure Measurement
b) Differential Pressure Measurement
c) Gauge Pressure Measurement
d) Both Absolute and Differential

Answer: a
Clarification: Pressure measured relative to perfect vacuum is termed as Absolute Pressure Measurement. Perfect vacuum is a condition where there is no matter present in the atmosphere and hence nil air pressure exits in that region.

12. In which pressure measurement, pressure of two distinct positions are compared?
a) Absolute Pressure Measurement
b) Differential Pressure Measurement
c) Gauge Pressure Measurement
d) Both Absolute and Differential

Answer: b
Clarification: In differential pressure measurement, pressure of two distinct positions are compared. For example, pressure difference calculated by measuring it at different floors of a tall building will give us differential pressure.

13. ______ can be defined as a subtype of differential pressure measurement.
a) Absolute Pressure Measurement
b) Differential Pressure Measurement
c) Gauge Pressure Measurement
d) Both Absolute and Differential

Answer: c
Clarification: Gauge Pressure Measurement is defined as subtype of differential pressure measurement where we compare pressure pressure at any point to the current atmospheric pressure. Gauge Pressure measurement is used in applications like tire pressure of blood pressure measurement.

14. The computer devices and smart phones that have _______ with pressure sensor.
a) Automotive Industry
b) Industrial
c) Aviation
d) Touch screen

Answer: d
Clarification: The computer devices and smart phones that have touch screen display with pressure sensor. Whenever slight pressure is applied on touch screen through a finger, the sensor determines where it has been applied.

15. In which place the pressure sensor is needed for monitoring gases and their partial pressures.
a) Touch screen
b) Automotive Industry
c) Industrial
d) Aviation

Answer: c
Clarification: Pressure sensors are used to monitor gases and their partial pressures in industrial units so that the large chemical reactions take place in precisely controlled environmental conditions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.