Food Engineering Multiple Choice Questions on “Principles of Food Preservation by Canning-1”.
1. What could be the possible reason for the minimal use of MSG in preserved/ canned food items?
a) Reduction in spore formation
b) Increase in spore formation
c) Facilitating multiplication of bacteria
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Mono sodium glutamate (MSG) contains glutamates which are a derivative of glutamic acid and hence this inhibits the development of spore formation which is required by the cell to survive better in adverse conditions.
2. Which of the following is true about spore formation by cells?
a) They enlarge and prevent external agents from entering inside
b) A resisting state from unfavorable environment
c) They are formed by healthy cells that face starvation
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All of the mentioned is true about spore formation by cells.
3. Which of the following sentences is NOT true?
a) Bacteria can be killed by treating with heat, both, dry and moist heat treatment
b) Cell protein coagulates in the absence of air
c) Order of death by moist heat is logarithmic in nature
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Cell protein does NOT coagulate in the absence of air.
4. The non-functioning of the enzymes in bacteria is a major reason of death of bacteria.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: This statement is false because a suspension containing 99% dead calls had their enzyme activity still on.
5. Decreasing enzyme content is not a cause but rather a consequence of inhibited growth.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Coagulation of proteins or a certain mechanism is a reason for the death of cells observed by the following experiment – a suspension containing 99% dead calls had their enzyme activity still on. This experiment shows that enzyme activity has nothing to do with death but inhibition of growth does. Hence, these cells mus have had their enzyme activity nullified only when all the protein/mechanisms in their body were coagulated. Therefore, the statement – Decreasing enzyme content is not a cause but rather a consequence of inhibited growth, holds true.
6. Death of bacterial spores permits computation of death points which is independent of all explanation.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Death of bacterial spores is of logarithmic order and hence this lets us compare the heat resistance of species at different temperatures or of different species at the same temperatures.
7. Which of the following is true about lethal mutation?
a) It is brought about by destruction of a single molecule
b) It is brought about by inhibition of enzyme activity
c) Neither of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Lethal mutation is brought about by inhibition of enzyme activity.
8. Which of the following methods is possible to kill bacteria?
a) Keeping the time constant from previous calculations and maintaining a certain temperature
b) Bringing the temperature down to a certain value such that the bacteria die in 10 minutes
c) Keeping the temperature constant and keeping them at that temperature till the time they die
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: It is possible to keep the time constant from previous calculations and maintain a certain temperature to kill bacteria. Bringing the temperature down to a certain value such that the bacteria die in 10 minutes is another method used in old times, called thermal death point. Keeping the temperature constant and keeping them at that temperature till the time they die is the latest method used called the thermal death time method.
9. Which of the following is true about death time curve method to sterilize canned food?
a) It tells us the time and temperature to sterilize canned food
b) It tells us about the heat penetration of the container
c) It tells us about the heat conductivity of the container
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All of the mentioned points are correct with respect to death time curve method used for sterilized canned food.
10. Statement 1: Heat resistance of an organism is designated by the ‘c’ value.
Statement 2: The ‘z’ value stands for the number of degrees centigrade required for the thermal death time curve to traverse one logarithmic cycle.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True
Answer: b
Clarification: Heat resistance of an organism is designated by the ‘c’ value. It is the number og minutes required to destroy the organism at 121 deg C. The ‘z’ value stands for the number of degrees centigrade required for the thermal death time curve to traverse one logarithmic cycle.
11. There is an existing relationship between the heat resistance of a vegetative cell and that of the spore formed thereafter.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: There is NO existing relationship between the heat resistance of a vegetative cell and that of the spore formed thereafter.
12.
The x-axis shows the temperature and the y-axis shows the killing time. This is with respect to spores in a suspension. Curve a = 100,000 spores/ml and b= 1,000 spores/ml. Above curve a is the region of spores killed and below the region b is the region of spores survived. Which of the following do we comprehend from the above?
a) Greater the spore concentration, more heat resistant the suspension
b) Spores of a given strain, all have the same heat resistance
c) Spores of the same strain have many spores of low heat resistance
d) Spores of the same strain have very few spores of high heat resistance
