Design of Steel Structures Multiple Choice Questions on “Proportioning of Web & Flanges”.
1. The depth-to-thickness ratio of web connected to flanges along one longitudinal edge only when transverse stiffeners are not provided is _____ to meet serviceability criteria.
a) >180ε
b) ≥90ε
c) ≤90ε
d) >90ε
Answer: c
Clarification: When transverse stiffeners are not provided, the depth-to-thickness ratio of web connected to flanges along one longitudinal edge only is ≤ 90ε and when web connected to flanges along both longitudinal edges is ≤ 200ε to meet the serviceability criteria.
2. The depth-to-thickness ratio of web when only transverse stiffeners are provided and 3d ≥ c ≥d, where c is clear distance between stiffeners and d is depth of web is_____ to meet serviceability criteria
a) ≤ 200εw
b) ≥ 200 εw
c) > 200 εw
d) ≤ 400 εw
Answer: a
Clarification: For serviceability criteria, when only transverse stiffeners are provided, the depth-to-thickness ratio of web should be ≤ 200 εw, when 3d ≥ c ≥d and for c > 3d, the web is considered as unstiffened, where c is clear distance between stiffeners and d is depth of web, εw = √(250/fyw), fyw is yield stress of web.
3. The depth-to-thickness ratio of web when only transverse stiffeners are provided and c < 0.74d, where c is clear distance between stiffeners and d is depth of web is_____ to meet serviceability criteria
a) ≤ 200 εw
b) ≥ 270 εw
c) > 200 εw
d) ≤ 270 εw
Answer: d
Clarification: For serviceability criteria, when only transverse stiffeners are provided, the depth-to-thickness ratio of web should be ≤ 270 εw when c < 0.74d and c/tw ≤ 200 εw, when 0.74d ≤ c ≤d, where c is clear distance between stiffeners and d is depth of web, εw = √(250/fyw), fyw is yield stress of web.
4. What is the range of c to meet serviceability criteria when transverse and longitudinal stiffeners are provided at one level only, at 0.2d from compression flange and c/tw ≤ 250 εw ?
a) c < 0.74d
b) 0.74d ≤ c ≤ d
c) c ≥ d
d) c > 2d
Answer: b
Clarification: For serviceability criteria, when transverse and longitudinal stiffeners are provided at one level only, at 0.2d from compression flange d/tw ≤ 250 εw for 2.4d ≥c ≥ d, c/tw ≤ 250 εw for 0.74d ≤ c ≤ d and d/tw ≤ 340 εw for c < 0.74d, where c is clear distance between stiffeners and d is depth of web, εw = √(250/fyw), fyw is yield stress of web.
5. When second longitudinal stiffener is provided, d/tw to meet serviceability criteria is
a) ≤ 400 εw
b) ≥ 400 εw
c) > 800 εw
d) ≤ 800 εw
Answer: a
Clarification: When second longitudinal stiffener is provided at neutral axis, d/tw ≤ 400 εw to meet serviceability criteria, where d is depth of web, εw = √(250/fyw), fyw is yield stress of web.
6. When a plate girder bends, vertical compression in web is due to
a) downward vertical component of compression flange bending stress only
b) downward vertical component of tension flange bending stress only
c) downward vertical component of compression flange and upward vertical component of tension flange bending stress
d) upward vertical component of compression flange and downward vertical component of tension flange bending stress
Answer: c
Clarification: When a plate girder bends, its curvature creates vertical compression in web is due to downward vertical component of compression flange and upward vertical component of tension flange bending stress. The web must have sufficient vertical buckling strength to withstand this squeezing effect.
7. The d/tw should be ___ to avoid buckling of compression flange into web when transverse stiffeners are not provided
a) ≥ 500 εf2
b) ≤ 345 εf2
c) ≥ 345 εf2
d) ≤ 500 εf2
Answer: b
Clarification: To avoid buckling of compression flange into web when transverse stiffeners are not provided, d/tw ≤ 345 εf2, where d is depth of web, εf = √(250/fyf), fyf is yield stress of compression flange.
8. When only transverse stiffeners are provided and d/tw < 345 εf to meet compression flange buckling criteria, the range of c should be
a) c ≥ 4.5d
b) c > 3d
c) c > 1.5d
d) c < 1.5d
Answer: d
Clarification: To avoid buckling of compression flange into web, d/tw ≤ 345 εf2 for c ≥ 1.5d, d/tw < 345 εf for c < 1.5d when only transverse stiffeners are provided, where c is clear distance between stiffeners, d is depth of web, εf = √(250/fyf), fyf is yield stress of compression flange.
9. The optimum depth of web of plate girder is given by
a) (k/fy)0.33
b) (Mzk/fy)
c) (Mzk/fy)0.33
d) (Mzk/fy)2
Answer: c
Clarification: The depth of plate girder for which area of steel used is minimum and will have minimum weight is called optimum depth. It is given by (Mzk/fy)0.33, Mz is moment resisted entirely by flanges, k = d/tw, d is depth of web, tw is thickness of web, fy = design strength of flanges.
10. The minimum area of flange angles with cover plate for riveted/ bolted plate girder should be
a) 1/6th of calculated flange area
b) 1/3rd of calculated flange area
c) 1/8th of calculated flange area
d) 1/4th of calculated flange area
Answer: b
Clarification: Flanges of riveted/ bolted plate girder consists of pair of angles with or without cover plates. The flange angles should form as large part of the area of the flange as practicable and preferably not less than 1/3rd of the calculated flange area to keep the centre of gravity of flange within back of angles and not in the flange cover plate else stability is affected.
11. Which of the following angle should be ideally used in bolted plate girder flange?
a) bulb angle
b) equal angle
c) unequal angle with short leg horizontal
d) unequal angle with long leg horizontal
