250+ TOP MCQs on Reaction Turbines – 1 and Answers

Thermal Engineering Multiple Choice Questions on “Reaction Turbines – 1”.

1. The magnitude of velocity of steam relative to moving blade in case of an impulse turbine _____
a) always remains constant as steam glides over the blades
b) depending on friction present on the blades, increases or remains constant as the steam glides over the blades
c) depending on friction present on the blades, decreases or remains constant as the steam glides over the blades
d) depending on friction present on the blades, increases or decreases as the steam glides over the blades

Answer: c
Clarification: In Impulse turbines the magnitude of velocity of steam relative to the moving blade either remains contant or decreases slightly due to presence of friction on the blades. The ratio of final relative velocity of steam to initial is called the blade velocity coefficient (K).

2. In case of reaction turbines, the magnitude of velocity of steam relative to moving blade increases as the steam progresses.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: As the steam flows through the reaction turbine blades, it is continuously expanded. As a result the magnitude of velocity of steam relative to the moving blades increases as the steam flows over the blade.

3. Which of the following expressions for degree of reaction (Rd) of a reaction turbine stage is correct?
a) Rd=(frac{Heat , drop , in , moving , blades}{Heat , drop , in , the , stage})
b) Rd=(frac{Heat , drop , in , the , stage}{Heat , drop , in , moving , blades})
c) Rd=(frac{Heat , drop , in , fixed , blades}{Heat , drop , in , the , stage})
d) Rd=(frac{Heat , drop , in , the , stage}{Heat , drop , in , fixed , blades})

  250+ TOP MCQs on Steam Condensers – Sources and Effects of Air Leakage and Answers

Answer: a
Clarification: The degree of reaction (Rd) of a reaction turbine stage is defined as the ratio of heat drop in moving blade to the total heat drop in the stage.
Mathematically,
Rd=(frac{Δh_m}{Δh_f+Δh_m} )
where, Δhm = heat drop in moving blades and
Δhf = heat drop in the fixed blades.

4. Which of the following is the correct formula for calculating the degree of reaction of a reaction turbine?
a) Rd=(frac{2C_{bl}(C_{w1}+C_{w2})}{C_{r2}^2-C_{r1}^2} )
b) Rd=(frac{C_{r2}^2-C_{r1}^2}{2C_{bl} (C_{w1}+C_{w2})} )
c) Rd=(frac{C_{bl}(C_{w1}+C_{w2})}{2(C_{r2}^2-C_{r1}^2)} )
d) Rd=(frac{2(C_{r2}^2-C_{r1}^2)}{C_{bl}(C_{w1}+C_{w2})} )

Answer: b
Clarification: We know that,
Rd=(frac{Heat , drop , in , moving , blades}{Heat , drop , in , the , stage})
Since, Heat drop in a moving blade = (frac{C_{r2}^2-C_{r1}^2}{2}), and
Heat drop in the stage = Cbl(Cw1 + CW2)
Therefore, Rd=(frac{C_{r2}^2-C_{r1}^2}{2C_{bl} (C_{w1}+C_{w2})} )

5. The degree of reaction of a Parson’s reaction turbine is _____
a) 0%
b) 25%
c) 50%
d) 100%

Answer: c
Clarification: In Parson’s reaction turbine the degree of reaction is 50%. Also in a Parson’s reaction turbine the shape of moving and the fixed blades is same. Due to this the velocity diagram for the blades of this turbine are symmetrical.

6. Which of the following statements does NOT hold true for a Parson’s reaction turbine?
a) α = Ф
b) θ = β
c) C1 = Cr2
d) Cr1 = Cr2

Answer: d
Clarification: Parson’s reaction turbine has same shape for moving and fixed baldes. Which implies,
θ = β and α = Ф
Also, C1 = Cr2and C2 = Cr1, which results in a symmetrical velocity diagram.

7. What should be the ratio of blade speed to absolute velocity of steam leaving the nozzle for a Parson’s reaction turbine to work at maximum efficiency?
a) cos⁡α
b) cos⁡β
c) sin⁡α
d) sin⁡β

  250+ TOP MCQs on Requirements of Ignition System and Answers

Answer: a
Clarification: In a Parson’s reaction turbine, the degree of reaction is 50% and the moving and fixed blades are symmetrical. This turbine works at maximum possible efficiency when the ratio of blade speed to absolute velocity of steam leaving the nozzle is equal to cosine of nozzle angle.

8. The maximum value of efficiency for a Parson’s reaction turbine is _____
a) (frac{2(cos⁡)^2}{1+(cos ⁡α)^2} )
b) (frac{2(cos α)^2}{1+(cos ⁡α)^2} )
c) (frac{1+(cos ⁡α)^2}{2(cos α)^2} )
d) (frac{2(cos α)^2}{1+(cos ⁡α)^2} )

Answer: d

9. The axial force on the blades in Parson’s reaction turbine is always zero.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: The velocity diagram of a parson’s reaction turbine is symmetrical, which results in equal flow components of absolute inlet and outlet velocities.
i.e. Cf1 = Cf2
Therefore, axial force on blades = ṁ (Cf1 – Cf2) = 0.

10. The following data refers to a particular stage of a Parson’s reaction turbine:
Mean blade speed = 90 m/s
Velocity of steam leaving the nozzle = 120 m/s
Nozzle angle = 20°
Mass flow rate of steam = 0.8 kg per second
Calculate the tangential force on the blade.
a) 203.54 N
b) 108.42 N
c) 65.32 N
d) 195.45 N
Answer: b
11. In a single stage Parson’s reaction turbine, the mean blade velocity is observed to be 60 m/s and the nozzle angle to be 20°. Determine the the entrance angle of moving blade if the absolute velocity of the steam leaving the nozzle is 120 m/s.
a) 38°
b) 56°
c) 23°
d) 28°
Answer: a
12. In a reaction turbine, the fixed blades and the moving blades are of the same shape but reversed in direction. The mean blade speed is 30 m/s. The absolute velocity of the steam leaving the nozzle is 90 m/s and the absolute velocity of steam leaving the moving blade is 64 m/s. Determine the nozzle angle.
a) 20°
b) 25°
c) 30°
d) 35°
Answer: b
13. In a Parson’s reaction turbine, the outlet angle of blade is 25°. Calculate the work done per second by the blades if the blade mean blade speed is 60 m/s and the absolute velocity of the steam leaving the nozzle is 120 m/s. The mass flow rate of steam is 0.1 kg per second.
a) 756 W
b) 854 W
c) 945.12 W
d) 1065 W
Answer: c

  250+ TOP MCQs on Reciprocating Steam Engine – Parts, Working and Terminology – 1 and Answers

14. In a single stage reaction turbine, the mean blade velocity is observed to be 200 m/s and the nozzle angle is 20°. The absolute value of the steam leaving the nozzle is 350 m/s. The factor with which the relative velocity of steam changes wit respect to the moving is 2.1. If the moving blade inlet and outlet aangles are equal then calculate the degree of reaction of the turbine.
a) 50%
b) 66%
c) 75%
d) 84%
Answer: b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top