250+ TOP MCQs on Responsive Overview and Answers

HTML Multiple Choice Questions “Responsive Overview”.

1. General sibling selector is declared with the notation:
a) +
b) ~
c) &
d) #

Answer: b
Clarification: CSS general sibling selector is new type of selector that is just been added in CSS3. This selector is declared with ~ notation E.g. div ~y { background-color: blue; }, general sibling will target every selected element that follows previous element.

2. translate() function is not supported by __________
a) safari 3.1
b) firefox 3.5
c) chrome 4
d) firefox 4

Answer: d
Clarification: translate() function is supported in Google Chrome 4, Firefox 3.5, Internet Explorer 10, Safari 3.1, Opera 10.5. Vendor prefixes are still required to make transformations work on these browsers.

3. CSS3 transition is not supported by _________
a) Internet Explorer 9
b) Internet Explorer 10
c) Safari 3.1
d) Firefox 4

Answer: a
Clarification: the CSS3 transition is supported by Firefox 4, Safari 3.1, Chrome 4, Opera 10.5, Internet Explorer 10 browsers. Internet Explorer 9 does not support CSS3 transition, that is why we can’t see –ms- prefix in the preceding syntax. But Internet Explorer 10 will support CSS3 transition.

4. Which is not the value for CSS transition?
a) transition-duration
b) delay
c) property
d) translate

Answer: d
Clarification: CSS3 transition allows to change one CSS rule to another CSS rule gradually rather than instantaneously within a specific duration. There are four values specified in the syntax namely property, timing-function, transition-duration and delay.

5. Which value specifies a length of the transition effect?
a) property
b) transition-duration
c) delay
d) timing-function

Answer: b
Clarification: Property value specifies name for CSS transition effect. The value of transition-duration specifies a length of the transition effect. The value is specified in milliseconds (ms) and seconds (s). E.g. 190ms and 0.8s. The delay in transition effect is give by delay value. Speed curve of transition effect is provided by timing function.

  250+ TOP MCQs on Responsive Overview and Answers

6. Which value specifies transition acceleration?
a) timing-function
b) property
c) transition-duration
d) delay

Answer: a
Clarification: The value of transition-function specifies transition acceleration. There are five predefined acceleration types that we can use. They are ease-in, ease, ease-out, ease-in-out and linear. property value specifies name for CSS transition effect. The value of transition-duration specifies a length of the transition effect. The delay in transition effect is give by delay value.

7. Whose value targets CSS property?
a) transition-duration
b) delay
c) property
d) timing-function

Answer: c
Clarification: The value of transition-duration specifies a length of the transition effect. The delay in transition effect is give by delay value. The value of transition-function specifies transition acceleration. The value of property targets the CSS property to which transition effect should be applied. The property should be height, color, width, background etc. But if the value is not explicitly specified, it will take all as the default value, and will be applied to all the properties.

8. The font format compatible for iOS is:
a) .svg
b) .ttf
c) .eot
d) .otf

Answer: a
Clarification: Browsers set their own rules that outline which font format to use for web embedding. .ttf format is developed by Apple and microsoft and is mostly used as compatible font format in ios.

9. Which font format is not supported by Firefox?
a) .ttf
b) .svg
c) .woff
d) .otf

Answer: b
Clarification: The compatible font format for Firefox is .ttf and .otf. In Firefox 3.6 .woff format is also supported. The compatible font format for Internet Explorer are .eot and .woff, Opera gives support to .ttf, .otf and .svg formats.

  250+ TOP MCQs on HTML Geolocation and Answers

10. How many columns are used for grid system by bootstrap?
a) 14
b) 11
c) 16
d) 12

Answer: d
Clarification: Bootstrap uses 12 columns of the grid system. Every column is defined with classes ranging from span1 to span12. After adding several columns, the sum of our span classes should be equal to 12. Columns should be wrapped within

element.

11. Which is not a color function?
a) lighten()
b) fade()
c) darken()
d) opaque()

Answer: d
Clarification: LESS provides few functions for adjusting colors. Some of the functions are darken(@color, n%), lighten(@color, n%), fade(@color, n%). Lighten makes the color lighter than its initial value, fade lowers the color density, darken makes the color darker than its initial value.

12. Which property specifies the path to the project when running in web server?
a) http_path
b) images_dir
c) css_dir
d) sass_dir

Answer: a
Clarification: http_path specifies a path to the project when running on a web server. It is set to/by default., so the path output will begin with /. E.g. background-image: url(“/image/hj.png”). Folder name for all the images to be stored is specified by images_dir. css_dir specifies folder name for CSS style sheets. sass_dir gives folder name for the sass or SCSS style sheet to be stored.

13. Which property specifies the folder name where CSS style sheets should be saved?
a) relative_assets
b) sass_dir
c) css_dir
d) javascript_dir

Answer: c
Clarification: sass_dir gives folder name for the sass or SCSS style sheet to be stored. css_dir property specifies the folder name where CSS style sheets should be saved. We can change css_dir value to something like css or styles, but we should also change the folder name in the working directory to the one that matches the change. A folder name where javascript file are stored is given by javascript_dir. The output path in compiled CSS is given by relative_assets.

  250+ TOP MCQs on Geolocation API and Answers

14. Which of the following specifies compiles CSS output?
a) relative_assets
b) output_style
c) line_comments
d) sass_dir

Answer: b
Clarification: The output path in compiled CSS is given by relative_assets. The output_style property specifies compiled CSS output. The accepted values for this property are :nested, :expanded, :compressed or :compact. line_comments specifies whether compass should generate line number where style sheets rule are defined. sass_dir gives folder name for the sass or SCSS style sheet to be stored.

15. Which property specifies the output path in compiled CSS?
a) sass_dir
b) output_style
c) relative_assets
d) line_comments

Answer: c
Clarification: sass_dir gives folder name for the sass or SCSS style sheet to be stored. The output_style property specifies compiled CSS output. The relative_assets property specifies the output path in the compiled CSS. If it is set to true, the http_path property will be ignored and the compass will generate a relative URL. line_comments specifies whether compass should generate line number where style sheets rule are defined.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top