250+ TOP MCQs on Sizeof Keyword and Answers

C Objective Questions on “Sizeof operator”. One shall practice these Objective Questions to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walkin interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our C Objective Questions come with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of C Objective Questions on “Sizeof operator” along with answers, explanations and/or solutions:

1. Which among the following is never possible in C when members are different in a structure and union?

   //Let P be a structure
   //Let Q be a union

a) sizeof(P) is greater than sizeof(Q)
b) sizeof(P) is less than sizeof(Q)
c) sizeof(P) is equal to sizeof(Q)
d) none of the mentioned
Answer: d
Clarification: None.

2. Which among the following is never possible in C when members in a structure are the same as that in a union?

   //Let P be a structure
   //Let Q be a union

a) sizeof(P) is greater than sizeof(Q)
b) sizeof(P) is equal to sizeof(Q)
c) sizeof(P) is less than to sizeof(Q)
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: None.

3. What will be the size of the following C structure?

  1.     #include 
  2.     struct temp
  3.     {
  4.         int a[10];
  5.         char p;
  6.     };

a) 5
b) 11
c) 41
d) 44
Answer: d
Clarification: None.

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     main()
  3.     {
  4.         int a = 1;
  5.         printf("size of a is %d, ", sizeof(++a));
  6.         printf("value of a is %d", a);
  7.     };

a) size of a is 4, value of a is 1
b) size of a is 4, value of a is 2
c) size of a is 2, value of a is 2
d) size of a is 2, value of a is 2
Answer: a
Clarification: None.

5. Which among the following statement is right?
a) sizeof(struct stemp*) > sizeof(union utemp*) > sizeof(char *)
b) sizeof(struct stemp*) < sizeof(union utemp*) < sizeof(char *)
c) sizeof(struct stemp*) = sizeof(union utemp*) = sizeof(char *)
d) the order Depends on the compiler
Answer: c
Clarification: None.

6. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     printf("%d", sizeof(strlen("HELLOWORLD")));

a) Output, 4
b) Output, 10
c) Output, 16
d) Error, sizeof cannot evaluate size of a function
Answer: a
Clarification: None.

7. Which of the following cannot be used inside sizeof?
a) pointers
b) functions
c) macro definition
d) none of the mentioned
Answer: d
Clarification: None.

8. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     (sizeof double = 8, float = 4, void = 1)
  3.     #define PI 3.14
  4.     int main()
  5.     {
  6.         printf("%d", sizeof(PI));
  7.     }

a) Output is 8
b) Output is 4
c) Output is 1
d) Error, we can’t use sizeof on macro-definitions
Answer: a
Clarification: None.

  250+ TOP MCQs on Signal Handling and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top