250+ TOP MCQs on State Space Search and Answers

Artificial Intelligence Multiple Choice Questions on “State Space Search”.

1. Which is the most straightforward approach for planning algorithm?
a) Best-first search
b) State-space search
c) Depth-first search
d) Hill-climbing search
Answer: b
Clarification: The straightforward approach for planning algorithm is state space search because it takes into account of everything for finding a solution.

2. What are taken into account of state-space search?
a) Postconditions
b) Preconditions
c) Effects
d) Both Preconditions & Effects
Answer: d
Clarification: The state-space search takes both precondition and effects into account for solving a problem.

3. How many ways are available to solve the state-space search?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: b
Clarification: There are two ways available to solve the state-space search. They are forward from the initial state and backward from the goal.

4. What is the other name for forward state-space search?
a) Progression planning
b) Regression planning
c) Test planning
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: It is sometimes called as progression planning, because it moves in the forward direction.

5. How many states are available in state-space search?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: d
Clarification: There are four states available in state-space search. They are initial state, actions, goal test and step cost.

6. What is the main advantage of backward state-space search?
a) Cost
b) Actions
c) Relevant actions
d) All of the mentioned
Answer: c
Clarification: The main advantage of backward search will allow us to consider only relevant actions.

  250+ TOP MCQs on Forward Chaining and Answers

7. What is the other name of the backward state-space search?
a) Regression planning
b) Progression planning
c) State planning
d) Test planning
Answer: a
Clarification: Backward state-space search will find the solution from goal to the action, So it is called as Regression planning.

8. What is meant by consistent in state-space search?
a) Change in the desired literals
b) Not any change in the literals
c) No change in goal state
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Consistent means that the completed actions will not undo any desired literals.

9. What will happen if a predecessor description is generated that is satisfied by the initial state of the planning problem?
a) Success
b) Error
c) Compilation
d) Termination
Answer: d
Clarification: None.

10. Which approach is to pretend that a pure divide and conquer algorithm will work?
a) Goal independence
b) Subgoal independence
c) Both Goal & Subgoal independence
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Subgoal independence approach is to pretend that a pure divide and conquer algorithm will work for admissible heuristics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top