250+ TOP MCQs on Steam Turbine Cylinders and Answers

Steam and Gas Turbines Multiple Choice Questions on “Steam Turbine Cylinders”.

1. Pressure acting on the turbine cylinders is _______
a) low
b) high
c) depending on the volume
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Pressure acting on the turbine cylinders is very high due to high temperatures.

2. _________ stresses are developed on the wall of cylinder in steam turbine.
a) Compressive
b) Static
c) Thermal
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Thermal stresses are developed on the wall of cylinder in steam turbine as high temperatures and high pressures are acting.

3. Thickness of the cylinder wall must be ________ in steam turbines.
a) constant
b) increased
c) decreasing
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Thickness of the cylinder wall must be maintained constant in steam turbines because if the thickness is uneven there will be uneven thermal stresses developed.

4. Steam entering cylinder has ______ temperature than the steam present in the cylinder.
a) less
b) more
c) equal
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Steam entering cylinder has more temperature than the steam present in the cylinder as the heat energy from the steam inside the cylinder will be used up.

5. ________ cylinder is used in steam turbine.
a) One
b) Multiple
c) Either one or multiple depending on the requirement
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: More than one cylinder are joined together to make steam turbine generator to work.The number of cylinders that are to be used is specified based on the volume required.

  250+ TOP MCQs on Compressor Parts of Gas Turbines and Answers

6. All the cylinders used in steam turbine are worked under _______ pressure.
a) same
b) increasing pressure
c) decreasing pressure
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: Pressure in the steam turbine cylinders is not constant it varies from cylinder to cylinder.The pressure in each cylinder is varied so that pressure compounding can be attained.

7. Pressures of the cylinders in steam turbines are arranged according to the specific _______
a) temperature
b) pressure
c) volume
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: As steam moves from one cylinder to another cylinder its pressure keeps on decreasing and specific volume keeps increasing. Hence cylinders are arranged according to the increase of the specific volume of the working fluid.

8. _______ can also be done to the steam in between the cylinders of steam turbine.
a) Reheating
b) Regenerating
c) Recuperating
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Reheating can also be done to the steam in between the cylinders of steam turbine so that pressure compounding will be possible.

9. Some nozzles are equipped on the ________
a) Reheating
b) Rotating shaft
c) Casing
d) Cylinders
Answer: d
Clarification: Some nozzles are equipped on the cylinders, so that intermediate reheating can be done to the working fluid and unwanted gases can be driven out.

10. ________ takes place due to thermal stresses in the steam turbine cylinder.
a) Expansion
b) Compression
c) Depends
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Expansion takes place due to thermal stresses in the steam turbine cylinder. As steam turbine cylinders are made of some metal, thermal expansion may take place.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top