Distillation Design Interview Questions and Answers for freshers on “Stratergy of Solution using Rigorous Methods”.
1. The Wang Henke equation is used, for the calculation of
a) Flow rates
b) Volatility
c) Stages
d) Reflux
Answer: a
Clarification: The Wang Henke equation is used for the calculation of component and flow rates, Fenske’s for relative volatility and material balance for flow rates.
2. Wide boiling and energy coupled systems are drastically
a) Exponential
b) Linear
c) Logarithmic
d) Semi logical
Answer: b
Clarification: Wide boiling and energy coupled systems are drastically Linear, while d/b plots are nonlinear and equilibrium plots are also nonlinear.
3. Difference between k and k+1 should be very
a) Small
b) Large
c) Zero
d) Unity
Answer: a
Clarification: Difference between k and k+1 should be very small, if the difference increases this could cause problems like stage failure and flooding.
4. Rigorous method are based on?
a) Heat duties
b) Product compositions
c) Feed tares
d) Stages
Answer: a
Clarification: Rigorous method are based on Heat duties and other methods are based on the feed and Product compositions.
5. MESH equations are written in terms of?
a) Mass rates
b) Flow rates
c) Vapor rates
d) Liquid rate
Answer: c
Clarification: MESH equations are written in terms of Vapor rates and material balance equations are written in mass and flow rates.
6. In matrix form, system equation is expressed as
a) rivi = -fj
b) rivi = -Kj
c) rivi = -Gj
d) rivi = -Zj
Answer: a
Clarification: In matrix form system equation is expressed as rivi = -fj, where f is the function of the matrix and ri and vi are rows and columns.
7. The transposed vapor rate vector, Vi is raised to power of
a) Jk
b) Ik
c) T
d) P
Answer: c
Clarification: As Vi = (di, vi1, vi2, viN) T So T is Power, here T represents the temperature on which the vapor rate is measured.
8. The transposed feed Rate vector, is proportional to
a) T
b) G
c) K
d) P
Answer: a
Clarification: fj = (0, 0, 0……Vi…0, 0)T So T is Power of the function and the zero represents the empty states in the function.
9. The adiabatic split of vapor and liquid portion are expressed as
a) VIf and LiF
b) KIf and LiF
c) VIf and KiF
d) XIf and YiF
Answer: c
Clarification: The adiabatic split of vapor and liquid portion are expressed as VIf and LIf, These are equally important for all compositions of vapor and liquid.
10. The main diagonal mij is expressed as
a) –(1+Aij)
b) -(Aij)
c) 1-Aij
d) Aij
Answer: a
Clarification: Here mij=–(1+Aij) for any stage j, while -(Aij) represent only the factor for both gas and liquid phases and negative sign indicates the decreasing slope.
Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice all areas of Distillation Design for Interviews,
