250+ TOP MCQs on Python Strings and Answers

Advanced Python Interview Questions & Answers on “Strings”.

1. What will be the output of the following Python code?

  1. class father:
  2.     def __init__(self, param):
  3.         self.o1 = param
  4.  
  5. class child(father):
  6.     def __init__(self, param):
  7.         self.o2 = param
  8.  
  9. >>>obj = child(22)
  10. >>>print "%d %d" % (obj.o1, obj.o2)

a) None None
b) None 22
c) 22 None
d) Error is generated
Answer: d
Clarification: self.o1 was never created.

2. What will be the output of the following Python code?

  1. class tester:
  2.     def __init__(self, id):
  3.         self.id = str(id)
  4.         id="224"
  5.  
  6. >>>temp = tester(12)
  7. >>>print(temp.id)

a) 224
b) Error
c) 12
d) None
Answer: c
Clarification: Id in this case will be the attribute of the class.

3. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>example = "snow world"
  2. >>>print("%s" % example[4:7])

a) wo
b) world
c) sn
d) rl
Answer: a
Clarification: Execute in the shell and verify.

4. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>example = "snow world"
  2. >>>example[3] = 's'
  3. >>>print example

a) snow
b) snow world
c) Error
d) snos world
Answer: c
Clarification: Strings cannot be modified.

5. What will be the output of the following Python code?

a) error
b) u
c) t
d) y
Answer: d
Clarification: Max returns the character with the highest ascii value.

6. Given a string example=”hello” what is the output of example.count(‘l’)?
a) 2
b) 1
c) None
d) 0

Answer: a
Clarification: l occurs twice in hello.

7. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>example = "helle"
  2. >>>example.find("e")

a) Error
b) -1
c) 1
d) 0
Answer: c
Clarification: Returns lowest index.

8. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>example = "helle"
  2. >>>example.rfind("e")

a) -1
b) 4
c) 3
d) 1
Answer: b
Clarification: Returns highest index.

9. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>example="helloworld"
  2. >>>example[::-1].startswith("d")

a) dlrowolleh
b) True
c) -1
d) None
Answer: b
Clarification: Starts with checks if the given string starts with the parameter that is passed.

10. To concatenate two strings to a third what statements are applicable?
a) s3 = s1 . s2
b) s3 = s1.add(s2)
c) s3 = s1.__add__(s2)
d) s3 = s1 * s2
Answer: c
Clarification: __add__ is another method that can be used for concatenation.

advanced interview questions on Python,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top