Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Sumrates Method”.
1. The SR Method is suitable for
a) Absorbers and strippers
b) Distillation and absorber
c) Any equipment’s
d) High pressure equipment’s
Answer: b
Clarification: The SR Method is suitable for Absorbers and strippers, whereas NR method is widely used for calculation of distillation and High pressure equipment’s.
2. Absorbers have a rich bottom of
a) Solid
b) Liquid
c) Gas
d) Semi solid
Answer: c
Clarification: Absorbers have a rich bottom feed stage of Gas, as absorption occurs at interfacial levels the gas diffuse into the liquid surfaces and bottom is rich of gas.
3. Absorbers have a lean end of
a) Solute
b) Substrate
c) Mother liquor
d) Extract liquid
Answer: d
Clarification: Absorbers have a lean end of oil top feed stage and a forward end of the liquid at the bottom feed stage.
4. Gas rich feed is represented as
a) VN+1
b) YN+1
c) XN+1
d) XN
Answer: a
Clarification: Gas rich feed is represented, as VN+1 and the liquid rich phases are represented as LN+1 for all cases listed.
5. The number of independent functions are equal to
a) Number of Trays
b) Number of Stages
c) Number of species
d) Number of Feeds
Answer: b
Clarification: as Fi = [E1 E2 E3…..EN] independent functions are equal to number of Stages, it has no relation with the number of trays and feed they are totally independent.
6. The independent variables of NR Method are related as Xk
a) [E1 E2 E3 …. EN-1 EN].
b) [T1 T2 T3 …. TN-1 TN].
c) [S1 S2 S3 …. SN-1 SN].
d) [K1 K2 K3 …. KN-1 KN].
Answer: b
Clarification: The independent variables of NR Method are related as Xk= [T1 T2 T3 …. TN-1 TN], here T represents the operating temperature of the column.
7. The SR Method requires the
a) Total flow rate
b) Total heat
c) Total Feed
d) Total trays
Answer: a
Clarification: The SR Method requires the total flow rate at all locations being specified, while NR method only requires the initial conditions to be specified.
8. represents the Value of
a) Sum of feeds
b) Liquid flow rates
c) Gas flow rates
d) Vapor flow rates
Answer: c
Clarification: The equation represents, the summation of gas flow rates and C represents the number of components that vary from 1 to c.
