Chemical Reaction Engineering Multiple Choice Questions & Answers on “Temperature & Pressure Effects – Equilibrium Conversion”.
1. State true or false.
It is possible to achieve a conversion greater than the equilibrium conversion.
A. True
B. False
View Answer
Answer: B
Explanation: Equilibrium conversion is the maximum value of conversion that can be achieved in any system. Conversion above the equilibrium value of conversion is not possible.
2. State true or false.
A reversible reaction is the one in which the reaction proceeds simultaneously in both directions.
A. True
B. False
View Answer
Answer: A
Explanation: A reversible reaction occurs simultaneously and independently in both directions. It is represented in the general form A ↔ R.
3. For the reaction A ↔ R, which of the following is the correct expression of CR?
A. CR = CA0XA
B. CR = CA0XA
C. CR = CR0 + CA0
D. CR = CR0 + CA0XA
View Answer
Answer: D
Explanation: The final concentration of R is given as CR= CR0 + CA0XA. CA0XA is the amount of A converted to R, which is the amount of R formed.
4. Equilibrium is a state in which ___
A. Rate of forward reaction > Rate of backward reaction
B. Rate of forward reaction = Rate of backward reaction
C. Rate of forward reaction < Rate of backward reaction
D. Rate of forward reaction is independent of the rate of backward reaction
View Answer
Answer: B
Explanation: At equilibrium, the net rate of reaction is zero. The rate of change of concentration of A is zero.
5. For the reaction A ↔ R, k1 being the rate constant of forward reaction, k2 being the rate constant of backward reaction and XAe is the equilibrium conversion, k2 is obtained as _____
A. k2 = k1(frac{(1 – X_{Ae})}{(frac{C_{A0}}{C_{R0}} + X_{Ae})} )
B. k2 = k1(frac{(1 + X_{Ae})}{(frac{C_{A0}}{C_{R0}} + X_{Ae})} )
C. k2 = k1(frac{(1 – X_{Ae})}{(frac{C_{A0}}{C_{R0}} – X_{Ae})} )
D. k2 = k1(frac{(1 – X_{Ae})}{(frac{C_{A0}}{C_{R0}} – X_{Ae})} )
View Answer
Answer: A
Explanation: At equilibrium, rate is zero. Hence, k2((frac{C_{A0}}{C_{R0}}) + XAe) – k1(1- XAe) = 0. k2 = k1(frac{(1 – X_{Ae})}{(frac{C_{A0}}{C_{R0}} + X_{Ae})}. )
7. Which of the following represents second order bimolecular type reversible reaction?
A. A+B ↔ R+S
B. A ↔ B
C. A ↔ R+S
D. A+B ↔ R
View Answer
Answer: A
Explanation: Bimolecular reaction involves 2 molecules. Both reactants and products react simultaneously.
8. The plot of the function of equilibrium conversion to time for a bimolecular type reversible reaction is ____
A. Exponential
B. Linear
C. Logarithmic
D. Quadratic
View Answer
Answer: B
Explanation: The kinetics is represented as, ln((frac{X_{Ae}-2(X_{Ae}-1)X_A}{X_{Ae}-X_A})) = 2k1((frac{1}{X_{Ae}}-1))CA0t. This represents the equation of a straight line.
9. Which of the following is not a reversible reaction?
A. Ammonia formation from its elements
B. Formation of hydrogen bromide from its elements
C. Decomposition reaction of nitrogen pentoxide
D. Oxidation of sulphur dioxide to sulphur trioxide
View Answer
Answer: B
Explanation: The reaction of hydrogen with bromine is irreversible reaction. H2 + Br2 → HBr.
10. The Le- Chatlier principle states that ____
A. No reaction is reversible
B. All reactions are reversible at high temperatures
C. A system experiencing disturbance shifts direction of equilibrium to nullify the change
D. A system experiencing disturbance does not shift direction of equilibrium to nullify the change
View Answer
Answer:
