250+ TOP MCQs on Traffic Engineering Studies – 1 and Answers

Traffic Engineering Multiple Choice Questions on “Traffic Engineering Studies – 1”.

1. Which of the following is not a category of Traffic Studies?
a) Inventories
b) Administrative studies
c) Dynamic studies
d) Economic studies
Answer: d
Clarification: Traffic Studies is categorized into three main categories- Inventories, Administrative studies, and Dynamic studies.

2. Which of the following traffic study requires the collection of data under operational conditions?
a) Dynamic studies
b) Administrative studies
c) Inventories
d) Economic studies
Answer: a
Clarification: Dynamic studies requires the collection of data under operational conditions. It includes the study of speed, traffic volume, parking and travel and delay time.

3. Spot speed studies are conducted to ______
a) estimate distribution of speeds of vehicles in traffic at a particular location
b) estimate distribution of traffic density at a particular location
c) survey various locations based on speed
d) survey various locations based on traffic density
Answer: a
Clarification: Spot speed studies are conducted to estimate the distribution of speeds of vehicles in traffic at a particular location. It is carried out by recording speeds of vehicles at a specified location.

4. Aerial photography and surveying are required in which type of traffic study?
a) Inventories
b) Administrative studies
c) Dynamic studies
d) Detailed study
Answer: b
Clarification: Aerial photography and surveying is required in Administrative studies. This study uses existing records of the required location.

5. Goods movement and transit study is a type of traffic study.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: It is true that goods movement and transit study is a type of traffic study. Records of existing truck loading facilities and transit system are made because these are important for proper planning and congestion.

6. Pneumatic road tube device is a type of _______
a) Manual data collection method
b) Semi-automated data collection method
c) Fully-automated data collection method
d) None of the above
Answer: b
Clarification: Pneumatic road tube is a type of Semi-automated data collection method. Devices used in semi-automated data collection method are usually portable and so can be taken to various locations.

7. The Fully automated study makes use of portable devices and sensors.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Fully automated study makes use of permanently installed devices and sensors. They are used to collect traffic data and to operate actuated or adaptive signals.

8. Which of the following study is not conducted manually?
a) Traffic counts
b) Intersection delay
c) Operation of the traffic signal
d) Travel time data
Answer: c
Clarification: Operation of the traffic signal is not conducted manually. It is nowadays done automatically.

9. Which of the following is the prime disadvantage of fixed signal?
a) Data is available for a short period of time
b) It is not portable
c) Requires skills to use
d) Costly
Answer: a
Clarification: The prime disadvantage of a fixed signal is that the data is not permanently stored in a retrievable form. It is only available in real time.

10. What is the error reported when using a stopwatch for manual study?
a) Time error
b) Parallax
c) Reading error
d) Cumulative error
Answer: b
Clarification: The error reported when using a stopwatch for the manual study is Parallax. It is a systematic error. Some minor adjustments can be done to remove it.

11. What principle does radar meters use?
a) Doppler principle
b) Van-Hoff principle
c) Hooke’s law
d) Tyndall effect
Answer: a
Clarification: Radar meter is based on the Doppler principle. The radar sends a wave that gets reflected from a moving vehicle. The difference between emitted and reflected frequency is proportional to speed.

12. Radar meters must have a license from ________
a) Indian Traffic Commission
b) Federal Communication Commission
c) Federal Traffic Commission
d) Indian Communication Commission
Answer: b
Clarification: Radar meters must have a license from the Federal Communication Commission (FCC). This license is made mandatory because radar meters emit within the federally regulated range of frequencies.

13. Pneumatic tubes are used for ______
a) Traffic counting
b) Surveying
c) Parking counts
d) Delay time
Answer: a
Clarification: Pneumatic tubes are used for Traffic counting. They are also used to measure speeds.

14. What is the disadvantage of Pneumatic tubes?
a) They are costly
b) They require skill
c) They count the number of axles
d) They are not portable
Answer: The main disadvantage of Pneumatic tubes is that they count the number of axles not number of vehicles. Vehicles with multiple axles will cause five or more actuations. Therefore, manual observation is required for this method.

Leave a Reply

Your email address will not be published.