250+ TOP MCQs on USM – Machining System and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “USM – Machining System”.

1. The machining system of USM contains which of the following components?
a) Magnetostrictor
b) Concentrator
c) Tools and slurry
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: In machining system of USM, the above mentioned components have to be present.

2. In Ultrasonic Machining, Magnetostrictor is energized at ultrasonic frequency.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: To oscillate, magnetostrictor must be energized to ultrasonic frequency in USM.

3. Of the following scientists, who discovered magnetostrictor effect?
a) Balamuth
b) Steve O Flawer
c) Joule
d) Turing
Answer: c
Clarification: This effect was discovered by Joule in 1874 at Manchester.

4. In Ultrasonic Machining, magnetostrictor converts magnetic energy into which type of energy?
a) Mechanical energy
b) Electrical energy
c) Thermal energy
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Oscillation of magnetostrictor takes place by converting magnetic energy to mechanical energy.

5. What is the value of the amplitude obtained without mechanical amplifier?
a) 0.0001 – 0.001 µm
b) 0.001 – 0.1 µm
c) 1 – 10 µm
d) 10 – 100 µm
Answer: b
Clarification: Relatively very small amplitudes are obtained without amplifier.

6. What is the value of the amplitude obtained when we use mechanical amplifier?
a) 1 – 10 µm
b) 10 – 40 µm
c) 40 – 50 µm
d) 50 – 100 µm
Answer: c
Clarification: Relatively larger amplitudes are obtained when amplifier is used.

  250+ TOP MCQs on Laser Beam Machining-Introduction and Answers

7. In USM, tool tips must have low resistance and fatigue strength.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: In USM, tool tips should must have high wear resistance and fatigue strength.

8. At what rate slurry is pumped through nozzle in USM?
a) 10 L/min
b) 25 L/min
c) 50 L/min
d) 75 L/min
Answer: b
Clarification: Slurry is pumped through nozzle at the rate of 25 L/min, L- litres.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top